Dames op de barricades

Published at 01/10/2014

De afgelopen week was ik in Roemenië bij de Europe Cup Darts van de WDF. Een fantastisch toernooi waarin landen uit heel Europa teams tegen elkaar uitkomen op verschillende onderdelen. Aansluitend aan de Europe Cup werd het Open Roemenië gespeeld en dat kende een verrassend slot.

Aangekomen bij de laatste vier weigerden de overgebleven dames om verder te spelen. Het waren niet de minste namen die de halve finale hadden gehaald; Deta Hedman, Anastasia Dobromyslova, Lisa Ashton en Lorraine Winstanley. In het kort vonden zij dat ze recht hadden om hun halve finales op het podium te spelen in plaats van op de vloerbanen waar al de hele dag op werd gespeeld.

Al ver vooraf was aangekondigd dat het podiumprogramma zou bestaan uit acht wedstrijden. De vier kwartfinales en de twee halve finales van de heren en de finales van de dames en de heren. Deze partijen zouden dan ook live worden uitgezonden via Eurosport.

Zoals dat tegenwoordig gaat wordt er dan verder gecommuniceerd via de social media en het web. Ook een aantal van de dames lieten zich via diverse media horen. Zij vinden dat ze al jaren worden achtergesteld bij de heren en dat ze ‘recht’ hebben op meer. Ze vonden het hoog tijd dat er een keer een statement gemaakt moest worden.

Nu ben ik iemand die sowieso meer gelooft in een gesprek dan een dreigement, maar dat terzijde. Het is nu eenmaal niet gelijk in de dartswereld. Overal ter wereld is het aantal deelnemers bij de dames op zijn best een kwart van het aantal deelnemers bij de heren. Meestal komt het zelfs rond de 10% uit. Het prijzengeld ligt meestal een stuk hoger voor de dames als je naar die percentages kijkt. Het niveau ligt ook simpelweg een stuk lager. In veertien jaar WK is er drie keer een gemiddelde boven de 90 gegooid, allen door Trina Gulliver. Nu weet ik ook wel dat je dames- en herensport niet moet vergelijken en dat dit in andere sporten ook niet gebeurt, maar darten heeft natuurlijk weinig met snelheid of kracht te maken dus is het logisch dat het grote publiek de vergelijking wel maakt.

Mede daarom heeft televisie weinig tot geen interesse in dames darts. Er is in het verleden en heden regelmatig aandacht aan besteed, maar de reguliere kijker wil er niet naar kijken. Er is echt wel onderzoek naar gedaan, maar de kijker zapt gewoon weg. Ik denk dat de reden is dat mensen naar sport op TV kijken is dat ze iets zien waarvan ze denken: “Dat kan ik zelf niet”. Bij dames darten heb je dat gevoel nu eenmaal niet. Toch hebben de dames dit jaar meer televisietijd gekregen dan ooit tevoren en is het moeilijk te ontkennen dat het niveau stijgt. Ik callde de damesfinale van de Europe Cup tussen Deta Hedman en Anastasia Dobromyslova en die was echt top.

Natuurlijk is er ook een andere oplossing voor de dames als ze gelijkheid willen. Er bestaat al een darts organisatie die de dames vertegenwoordigt, breek daarmee los van alle bestaande organisaties en organiseer een eigen ranking circuit met eigen toernooien. Je hoeft dan alleen de financiën te regelen en in gesprek gaan met televisiestations die het willen uitzenden. Huur de zalen en regel de organisatie en je bent geheel onafhankelijk. Ik denk dat de reden waarom dit nog niet gebeurd is dat de dames ook zelf wel weten dat er niemand brood in zal zien.

De vier dames in kwestie zijn absolute toppers in hun sport en ik heb veel respect voor hun kunde, maar ik denk toch echt dat ze hier de plank hebben misgeslagen. In plaats van de opgaande lijn te koesteren zoeken ze naar iets dat er naar mijn gevoel niet is. Natuurlijk reizen deze dames ook de wereld over op zoek naar punten en willen ze daarvoor erkenning, in exposure en geld, maar dat moet wel ergens vandaan komen. Tot er iemand komt die een financiële injectie in het dames darter wil stoppen zullen de dames genoegen moeten nemen met wat er over blijft. Of door te stijgen naar hetzelfde niveau als bij de heren....

Jacques Nieuwlaat