Cross sluit topjaar af met Premier League plek

Published at 02/12/2017

Decembermaand: De traditionele lijstjes van Jacques

Cross-Rob-021
Cadby-Corey-014
2017-PDC-World-Darts-Championship-Michael-van-Gerwen-004

Voor het vierde jaar op rij is Michael van Gerwen de onbetwiste koning van het pijlensmijten. Hij won bijna overal waar hij kwam, inclusief het WK darts en dat heeft er dan wellicht voor gezorgd dat hij nu op de shortlist voor sportman van het jaar staat. De enige periode waarin hij wat minder won dan vorig jaar was de periode waarin hij andere dingen aan zijn kale schedel had; verhuizen en zijn eerste kind krijgen.

Toch was er wel iets meer aan de hand in 2017, je zou kunnen zeggen dat er een echte wisseling van de wacht is. De oude generatie is nu echt aan het verdwijnen en we hebben dit jaar eindelijk nieuwe winnaars en finalisten gevonden. Peter Wright heeft zijn eerste major titel te pakken, net als Daryl Gurney. Verder won Suljovic de Champions League of Darts en Kyle Anderson de Auckland Darts Masters. Veel nieuwe winnaars dus, zeker in vergelijking met de afgelopen jaren. Naast deze winnaars ben ik ook blij verrast met de nieuwe finalisten van dit jaar. Cory Cadby in Auckland, Gerwyn Price en Jonny Clayton, maar vooral dé man van 2017; Rob Cross.

Het eerste lijstje is het lijstje met beste spelers op tv bij de PDC in 2017. Ik moet erkennen dat er weinig veranderd is in de laatste twaalf maanden. Geen discussie over de nummer één: Van Gerwen stak wederom met kop en schouders boven iedereen uit. Op plek twee staat nu Wright, een UK Open titel en een World Series zege zijn genoeg daarvoor. Tel daarbij ook nog een viertal finaleplekken bij op en hij heeft echt een topjaar achter de rug. De World Matchplay titel schat ik wat hoger in dan de World Grand Prix titel, mede door de tegenstanders die zijn verslagen ondereg naar de titel. Anderson laat het te weinig zien, maar hoort nog wel bij de absolute top.

1- Michael van Gerwen
2- Peter Wright
3- Phil Taylor
4- Daryl Gurney
5- Gary Anderson

Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, waarin de Players Championship, de Uk Open qualifiers en de EuroTour toernooien vallen. Ook daar was Michael van Gerwen heel vaak de beste, met name op de Euro Tour, maar hij voert voor mij de lijst niet aan. Wright heeft evenveel overwinningen staan, maar meer finales. Hij speelt simpelweg veel meer. Nu kun je dit op twee manieren uitleggen, maar voor mij telt de werklust van Wright net wat meer mee en het is ook fijn om soms een andere naam op 1 te hebben. Vorig jaar stond Benito van de Pas nog in de lijst op drie en Suljovic op twee, maar zij zijn beiden dit jaar voorbijgestreefd. Rob Cross heeft natuurlijk een topjaar gehad met vier zeges en komt binnen op drie. Anderson heeft niet veel gespeeld, maar toch nog heel veel finales gehaald, Whitlock won drie keer dit jaar en sluit de top 5.

1- Peter Wright
2- Michael van Gerwen
3- Rob Cross
4- Gary Anderson
5- Simon Whitlock

Een van mijn favoriete lijstjes is altijd de ranglijst met spelers die het meeste vooruitgang hebben geboekt in een jaar. Dit jaar waren er ook weer diverse kandidaten. De Most improved Players van 2017 zijn:
1- Rob Cross
Kwam vanuit het niets en wint vier Players Championships, daarbij haalt hij de finale van het European Championship en staat na één jaar op de 20e plek op de wereldranglijst, major winnaar in de dop.
2- Daryl Gurney
Vorig jaar stond hij ook al op deze lijst, toen op vier. Dit jaar is hij echt volwassen geworden en met name zijn zege in Dublin is er één die echt telt. Soms in zijn omgang een beetje vreemd, maar ook daar lijkt hij aan te werken. Benieuwd wat hij volgend jaar kan in de Premier League.
3- Jonny Clayton
De Welshman heeft een topjaar achter de rug. Hij stond in het verleden bekend als een speler die het, op de momenten die ertoe doen, niet kon, maar dit jaar bewijst hij het tegendeel. Wint zijn eerste vloertoernooi en haalt de finale van de Players Championship Finals. Volgende halte is de top 20 van de wereld.
4- Mensur Suljovic
Won de laatste twee jaar deze titel waar je niets aan hebt en dan lijkt het dat hij niet verder meer kan groeien, maar toch doet hij dat weer. Nu de nummer vijf van de wereld en winnaar van een groot TV-toernooi; de Champions League of Darts. Als hij voor de vierde keer op deze lijst wil staan moet hij minimaal twee majors winnen in 2018.
5- Joe Cullen
Ik zal eerlijk zeggen dat ik twijfelde tussen Kyle Anderson (winst Auckland) en Joe Cullen, maar heb uiteindelijk toch voor Cullen gekozen omdat hij voor mij een iets grotere stap heeft gemaakt. Twee Players Championships gewonnen in 2017 is knap. Nu moet hij het echter wel gaan laten zien op de grotere podia, anders kukelt hij weer naar beneden.

En dan nog deze jaarlijkse – puur persoonlijke!- opsomming: De teleurstellingen van 2017. Zoals ieder jaar is dit een moeilijk lijstje, maar het moet er toch komen. Er zijn wederom nog een paar mannen die het lijstje net ontlopen, zoals Jamie Caven, Andrew Gilding, Keegan Brown en Rowby-John Rodriguez. Wie voldeed niet aan mijn verwachtingen het afgelopen jaar:

1- Adrian Lewis
Tsja een jaar van niks. Het begon nog wel aardig in de Premier League, maar een blessure wierp hem ver terug. Als hij niet oppast staat hij aan het eind van deze maand buiten de top 16. Kreeg dit jaar een dochter wat zijn schema ook enigszins in de war stuurde, maar een speler van zijn kaliber moet gewoon beter doen ondanks alles.
2- James Wade
Straalt al maanden helemaal niets uit. Natuurlijk weet ik van zijn bipolaire problemen en die zal ik zeker niet bagatelliseren, maar toch valt hij ontzettend tegen. Normaal gesproken heeft hij in een jaar nog een paar momenten waarop hij piekt, maar die ben ik dit jaar niet of nauwelijks tegengekomen.
3- Jamie Caven
Niet of nauwelijks gezien in 2017, geen WK en buiten de top 32. Caven moet zich grote zorgen maken dat hij niet Newton en Hamilton achternagaat.
4- Brendan Dolan
zie Caven, met als enig pluspunt dat hij het WK nog heeft gehaald via het kwalificatietoernooi.
5- Robert Thornton
Weer een jaar van bijna niets, al lijkt hij aan het eind van het jaar een beetje op te krabbelen. Ik geef The Thorn nog een jaartje om het om te draaien, als dat niet lukt gaan we ook van hem afscheid nemen.

Na het terugkijken moet er natuurlijk ook vooruitgekeken worden. Graag speculeer ik - en ik niet alleen - over wie er zullen gaan spelen in de Premier League of over wie in 2017 wereldkampioen wordt. Met dat laatste lijstje begin ik.

Ik heb er weinig geloof in dat iemand Van Gerwen kan verslaan het aankomende WK, tenzij het groene monster tegen een blessure aanloopt. Ook dit jaar is het lijstje met potentiele PDC-wereldkampioenen niet erg groot, in totaal is er misschien 4 of 5 man die MVG kunnen verslaan en de meeste komt hij pas in de halve finale of finale tegen. Daarnaast denk ik dat hoewel het deelnemersveld sterker is dan ooit er weinig grote verrassingen zullen zijn tot de kwartfinales.
Kwartfinalisten PDC WK 2017:
1- Michael van Gerwen
2- Raymond van Barneveld
3- Mensur Suljovic
4- Rob Cross
5- Peter Wright
6- Adrian Lewis
7- Phil Taylor
8- Gary Anderson

Mogelijke bananenschillen PDC WK 2017:
1- Kyle Anderson
2- Krzysztof Ratajski
3- Dimitri Van den Bergh
4- Jonny Clayton
5- Kim Viljanen

Het BDO WK is in principe een prooi voor Glen Durrant. Op dit moment nagenoeg onverslaanbaar bij de BDO en dus is de grote favoriet. Nu is hij dat wel vaker geweest en heeft hij lang niet altijd gewonnen. Er hangen weer heel veel potentiele problemen in de lucht bij de BDO met ontevreden spelers en mogelijke overstappers. Dat zorgt ervoor dat misschien niet de beste speler wint, maar de mentaal sterkste. Omdat de loting nog niet gedaan is blijft het een beetje gissen naar de kwartfinalisten, maar ik doe een gokje. De Nederlanders zijn misschien niet in de beste vorm en met name niet vol zelfvertrouwen, wellicht dat Noppert of Sparidaans kunnen verrassen.

Kwartfinalisten BDO WK 2017:
1- Glen Durrant
2- Martin Adams
3- Wayne Warren
4- Kyle McKinstry
5- Scott Mitchell
6- Martin Phillips
7- Danny Noppert
8- Mark McGeeney

Outsiders BDO WK 2017:
1- Jeffrey Sparidaans
2- Michael Unterbuchner
3- Umit Uygunsozlu
4- Scott Waites
5- Cameron Menzies

En dan natuurlijk ook nog het ideale lijstje met de tien Premier League deelnemers, het wordt moeilijk dit jaar denk ik. Er komt een nieuwe generatie aan, het is aan de PDC om te besluiten hoe snel ze het roer willen omgooien. Ik denk dat Lewis en Wade een jaartje sabbatical krijgen van de keuzeheren, maar dat Barneveld er nog wel bijzit. Wat er ook gebeurt, het komende WK zal beslissend zijn voor de laatste twee namen. Een halve finale dit WK betekent een Premier League plek voor nagenoeg alle spelers tussen plek 9 en 20 van de wereld.
1- Michael van Gerwen
2- Gary Anderson
2- Peter Wright
4- Daryl Gurney
5- Mensur Suljovic
6- Raymond van Barneveld
7- Dave Chisnall
8- Rob Cross
9- Simon Whitlock
10- Gerwyn Price

Tenslotte nog het lijstje met spelers waar je in 2018 naar uit moet kijken, met name dan als het gaat om de vooruitgang op de wereldranglijst van de PDC. Ik denk dat de jonge mannen het gaan doen in 2018. Luke Humpries als winnaar van de Development Tour en Dimitri Van den Bergh gaan sprongen maken denk ik. Ook Steve Lennon zal omhoog schieten op de wereldranglijst. Voor mijn gevoel gaan Geln Durrant en Danny Noppert in ieder geval overstappen en die zullen gewoon goede zaken doen in hun eerste jaar. Ook Peter Jacques zal zich blijven verbeteren op de wereldranglijst, beetje vergelijkbaar aan Jonny Clayton. Ik denk dat Justin van Tergouw volgend jaar zich zal plaatsen voor een aantal EuroTour toernooien en daar zullen een flink aantal professionals dan weer niet blij mee zijn. Let ook op de Oost-Europeanen in 2018, zij zijn in opmars. Maar natuurlijk kijk ik het meest uit naar het eerste jaar van het nieuwe “Enfant Terrible” van de dartsport Corey Cadby.

1- Corey Cadby
2- Luke Humpries
3- Glen Durrant
4- Dimitri Van den Bergh
5- Steve Lennon
6- Danny Noppert
7- Peter Jacques
8- Justin van Tergouw
9- Jonny Clayton
10- Krzysztof Ratajski

Ik wens iedereen weer heel fijne feestdagen en een gezond 2018. Veel plezier bij het WK dat we vrijwel in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7 met uitgebreide studio uitzendingen. Reacties op bovenstaande lijstjes zijn natuurlijk altijd welkom.

Jacques Nieuwlaat
twitter: @jjnieuwlaat
facebook: Facebook.com/dartspecialist/