Beste Michael,

Published at 07/01/2014

Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met het behalen van je WK titel.

Ik wil je graag via deze weg bedanken voor de prachtige momenten die je ons bezorgd hebt in het afgelopen jaar. Ik heb zeer van je genoten in de Premier League van 2013 waar je bovenaan eindigde in de competitie en ook nog eens de halve finale en finale op meesterlijke wijze wist te winnen. Vervolgens won je in Dubai waarna het even wat lastiger werd. Geen overwinningen op de UK Open, het European Championship en de World Matchplay, al behoren de wedstrijden, met name tegen Lewis waarin je helaas verloor, tot mijn favorieten van het afgelopen jaar.

Toen het ook op de World Grand Prix, The Masters en de Grand Slam of Darts niet lukte moet ik eerlijk zeggen dat ik ook heel even ging twijfelen of het WK wel zo’n succes zou worden. Gelukkig heb jij zelf nooit getwijfeld. December 2013 is een maand die je met gouden letters in je later te verschijnen biografie mag schrijven. Eerst winnen op de Players Championship Finals en vervolgens dat magistrale WK.

Tegen Gary Anderson liet je zien dat opgeven niet in je boekje voor komt en die partij is de wedstrijd waar je het WK uiteindelijk gewonnen hebt. Natuurlijk kreeg je nog je ultieme revanche tegen Lewis in de halve finale, maar een echte wedstrijd werd dat nooit. Ook de finale besliste je al snel. Ik wil je nog wel even bedanken dat je de finale een beetje spannend maakte, dat heeft de kijkcijfers goed gedaan. Meer dan 2 miljoen mensen hebben gezien hoe je de Sid Waddell Trofee omhoog tilde en in de huidige media wereld is dat een formidabel aantal.

Ik heb begrepen dat het ongelooflijk druk was bij je huldiging in Vlijmen, helaas heb ik die niet kunnen zien omdat ik inmiddels alweer in Engeland zit. Ik hoop dat je er van hebt genoten. Op dit moment kun je natuurlijk niet meer stuk bij iedereen, maar ik vrees dat het ook succes ook een keerzijde heeft. Alle grote kampioenen krijgen er mee te maken. Afgunst en jaloezie liggen op de loer, de critici slijpen de messen om bij de minste tegenslag klaar te staan je te fileren. Mijn advies is; trek je er niets van aan. Wat jij gepresteerd hebt in het afgelopen jaar kan niemand je afnemen. Blijf trouw aan de mensen om je heen die je altijd hebben bijgestaan, ook in de moeilijke tijden en benader je ‘nieuwe’ vrienden met een gezonde dosis achterdocht.

Vanaf 1 januari 2014 ben je de nieuwe nummer 1 van de wereld en dat betekent dat alle andere spelers maar één ding willen: jou van de troon stoten. Het is ongelooflijk moeilijk om die positie te bereiken, maar het is wellicht nog moeilijker hem te behouden. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het je voorlopig lukt bovenaan te blijven staan. Tenslotte wens ik je alle goeds voor 2014, het jaar dat je ingaat als koning van de dartssport, het jaar waarin je ook nog eens het huwelijksbootje in stapt. Kortom: bij voorbaat al een prachtig jaar!

Ik hoop dat we je in 2014 nog vaak een mooie beker boven je hoofd mogen zien tillen.

Met vriendelijke groet,
Jacques Nieuwlaat