Als Louis van Gaal weg gaat…

Published at 01/03/2013

Bijna ongemerkt heeft de Nederlandse dartssport vorige maand afscheid genomen van haar Louis. Ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik als Master of Ceremonies aanwezig mocht zijn bij de 6 Nations Cup die onlangs in Nederland werd gehouden, op Texel. Dit jaarlijks terugkerende toernooi voor landenteams uit Nederland, Engeland, Wales, Schotland, Ierland en Noord-Ierland werd dit jaar bij de heren voor het eerst gewonnen door de mannen in het oranje. Het was tevens het passende afscheid van de bondscoach van de Nederlanders, Dennis van Onselen. Dit is nagenoeg onopgemerkt voorbij gegaan en dat is toch vreemd. Zou in welke andere tak van sport dan ook een bondscoach worden vervangen dan zou dat groot nieuws zijn, maar niet bij ons.

Zo’n 15 jaar lang was Dennis de bondscoach en verantwoordelijk voor het Nationale team - en met groot succes. Hij wist als coach alle grote titels naar Nederland te halen en onder zijn leiding wonnen de oranje mannen WK’s, EK’s en Springcups. Daar werd op 24 februari ook nog de Nations Cup aan toegevoegd. Nog nooit had Nederland zo’n succesvolle coach en daar mag best even bij worden stil gestaan. Ik heb sinds 2008 van dichtbij meegemaakt wat Dennis heeft betekend voor het Nederlandse team en dat is niet gering. Het is verre van eenvoudig om 4 individualisten tot een saamhorig team te smeden. Nederland heeft in die jaren lang niet altijd de beste spelers aan de oche kunnen brengen, maar ik durf ronduit te zeggen dat we meestal wel het beste team hadden. Dennis heeft een gave en visie als het gaat om een team als team laten spelen en menig ander land was altijd jaloers op ons. Op individueel niveau waren de spelers uit Engeland, Schotland of Wales vaak veel sterker dan de Nederlanders, maar geregeld waren het toch de mannen van Dennis die als overwinnaar uit de strijd kwamen.

Met het afscheid van Dennis gaat veel knowhow verloren, al hoop ik dat zijn opvolger gebruik zal maken van de kunde en ervaring van zijn voorganger. Ik wens Dennis heel veel plezier met de dingen die hij nu gaat doen en misschien zien we hem binnenkort wel terug als coach van een individuele speler, het lijkt me namelijk sterk dat ik de enige ben die de kwaliteiten van Dennis is opgevallen.

Inmiddels hebben we ook al weer 4 weken Premier League achter de rug. Michael van Gerwen lijkt in navolging van Koning Willem Alexander de nieuwe koning van de dartswereld te worden. Op dit moment lijkt hij niet te stuiten. Alleen Phil Taylor krijgt nog voet aan de grond bij de jonge Nederlander en ook hij moet daarvoor alle zeilen bijzetten. We gaan nog heel veel plezier beleven aan de hem, niet alleen dit jaar maar ook in de jaren die voor ons liggen.

Je merkt inmiddels goed dat het darten weer echt leeft in Nederland, de dartshops zijn weer gezellig druk en de leveranciers kunnen de vraag naar dartsborden en pijlen bijna niet aan. Ook mijn agenda is daardoor al overvol voor dit jaar met toernooien, demonstraties en workshops. Het beste nieuws is dat ook de sponsoren zich langzaamaan weer gaan melden bij de spelers en zoals ik al vaker heb gezegd is dat de basis waarop iedere speler kan verder bouwen. Als de financiën op orde zijn bij de spelers dan komen de prestaties vanzelf. Het grootste nieuws op dat gebied kwam op de laatste dag van februari met de bekendmaking dat Raymond van Barneveld een sponsorovereenkomst is aangegaan met Mariflex. Ik schreef vorige maand nog over mijn zienswijze wat betreft het spelen in teams zoals bij schaatsen wel gebeurt en ik denk dat Ruud Cogels van Mariflex een grote stap in die richting heeft gezet. Ik wens Raymond en Mariflex dan ook veel succes in hun samenwerking.

Vergeet deze maand niet te kijken naar de Premier League, iedere donderdag en vrijdag op RTL7. Vergeet ook niet mee te praten via twitter met #rtl7darts. Ook ik ben daar te vinden, @jjnieuwlaat

Jacques Nieuwlaat