Afscheid van Jaws

Published at 01/12/2014

Het is een traditie geworden voor de column van december: terugblikken, vooruitkijken en lijstjes maken. Ik ben wel van de tradities, daarom ook dit jaar weer de afrekening van het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar werd gedomineerd door Michael van Gerwen. Overal waar hij kwam deed hij mee voor de hoofdprijzen. Hij won natuurlijk het WK, wat hem de eerste grote prijs opleverde en voegde daar nog de World Grand Prix en het European Championship aan toe. Samen met Raymond van Barneveld won hij ook nog de World Cup of Darts. Phil Taylor was goed voor twee grote titels en verder wonnen veel spelers één toernooi. Bij de BDO pakte Bunting de wereldtitel en stapte daarna ook meteen over naar de PDC. James Wilson had een heel sterk eerste half jaar, maar lijkt nu langzaam ook weer een beetje weg te zakken. Mooiste titel voor mij was de World Masters titel voor good-old Martin Phillips. Een icoon in Wales en eindelijk een grote titel na een lange carrière.

Vorig jaar om deze tijd leek Taylor bij de PDC nog onverslaanbaar, maar 12 maanden later is hij zijn wereldtitel en koppositie op de wereldranglijst kwijt. Meer dan ooit lijkt het veld in elkaar te schuiven, zeker de laatste twee maanden van dit jaar.

Het eerste lijstje is het lijstje met beste spelers op tv bij de PDC in 2014. Van Gerwen wat mij betreft ruim op kop, maar dat zal geen verrassing zijn. Op alle grote toernooien kwam hij ver en hij won er drie waaronder twee van de grootste. Hij wisselt daarom van plek met Phil Taylor op de lijst. Mervyn King zet ik op de derde plaats, hij won weliswaar geen titel, maar had natuurlijk wel The Masters moeten winnen. Verder was hij zeer constant in zijn prestaties en ik kies meer voor de constantheid dan voor een eenmalige uitschieter. Van Barneveld komt op de vierde plaats met zijn Premier League titel en World Cup of Darts trofee, vooral omdat hij bij dat laatste toernooi van onschatbare waarde was voor het Nederlandse duo. Voor Barney is het goed dat ik het hele jaar meeneem en een goed geheugen heb want op basis van de laatste 6 maanden zou hij het zeker niet redden. Op de vijfde plek zet ik James Wade neer. Het is en blijft een lastige keuze, maar ik heb mee laten wegen dat Wade dit jaar twee keer van Taylor wist te winnen op TV en een titel op zak heeft. Daarmee houdt hij Terry Jenkins, Gary Anderson, Stephen Bunting en Adrian Lewis uit de top 5.
1- Michael van Gerwen
2- Phil Taylor
3- Mervyn King
4- Raymond van Barneveld
5- James Wade

Naast de toernooien op tv zijn er natuurlijk ook de vloertoernooien, met name Michael van Gerwen en Gary Anderson staken er met kop en schouders boven uit. Verder zijn het de gebruikelijke namen die het goed doen op de vloer, met als uitschieter in 2014 Michael Smith. Mijn top 5:
1- Gary Anderson
2- Michael van Gerwen
3- Michael Smith
4- Brendan Dolan
5- Ian White

Een van mijn favoriete lijstjes is altijd de ranglijst met spelers die het meeste vooruitgang hebben geboekt in een jaar. Dit jaar veel namen die naar het zo aanziet aan een tweede dartsjeugd zijn begonnen. De Most improved players van 2014 zijn:
1- Gary Anderson
we weten al heel lang dat hij goed is, dit jaar is hij dé man
2- James Wade
het missen van de Premier League heeft hem goed gedaan, oogt fris en is gelukkig met Sammi, volgend jaar misschien wel met James jr.
3- Vincent van der Voort
Na blessureleed duidelijk op de weg terug, mooi halve finale in Minehead en een zege in Oostenrijk, hij moet in 2015 gaan oogsten.
4- Andrew Gilding
Misschien onverwacht op deze lijst, maar is een speler om rekening mee te houden. Moet het nu alleen nog voor de camera’s laten zien.
5- Mervyn King
Nog zo’n oude krijger die weer terug is aan de top. Nieuwe attitude en heeft het plezier terug gevonden in het spelletje.

Ieder jaar is er weer een aantal spelers die hun geluk en kunde beproeven bij de PDC. De uitschieters in deze lijst van debutanten:
1- Stephen Bunting
Overgekomen als BDO wereldkampioen en zich meteen geplaatst voor alle tv toernooien dat is een knappe prestatie. Tel daarbij nog een zege op de ProTour bij op en een aardige lijst van overwinningen op absolute toppers en er is geen twijfel wie deze titel wint.
2- Christian Kist
Ook een voormalig BDO wereldkampioen. Heeft zich snel en goed aangepast aan de nieuwe omstandigheden en had op de tv-toernooien nog een paar keer pech ook. Gemiste matchdarts kostten hem een paar partijen, maar hij is echt goed.
3- Keegan Brown
Winnaar van het Jeugd WK en liet zich fantastisch zien op de Grand Slam of Darts. Dit is echt één van de grote talenten van de PDC, maar nu komt ook de tijd dat iedereen iets van hem gaat verwachten, waarbij de druk zal toenemen.
4- Benito van de Pas
Rustige jonge vent uit Tilburg die met name op de vloertoernooien heeft laten zien dat hij een talent in de dop is. De angst zit er inmiddels wel al goed in bij de toppers die niet graag tegen hem spelen.
5- Gerwyn Price
Nog niet zo veel van gezien op tv, maar deze heb ik er alvast uitgepikt voor jullie om te gaan volgen. Man die rugby op het hoogste niveau heeft gespeeld en dus weet wat het is om te leven voor je sport. Gaat in 2015 nog verder groeien.

En tenslotte in deze – puur persoonlijke!- opsomming: De teleurstellingen van 2013. Toegegeven: de meeste van deze spelers hadden een goed excuus om minder te presteren. Sommigen hadden last van hun gestel, sommigen speelden minder dan ze zouden hebben gewild, maar het lijstje moet er toch komen. Wie voldeed niet aan mijn verwachtingen het afgelopen jaar:
1- Andy Hamilton
Wat een prutjaar voor The Hammer, niets loopt meer en ook de spirit waar hij zo om bekend stond is helemaal verdwenen. Hij moet echt oppassen dat hij niet heel snel uit de top verdwijnt.
2- Simon Whitlock
Haalde 12 maanden geleden nog de halve finale van het WK, maar is sindsdien op een enkele uitzondering na de weg volledig kwijt.
3- Colin Lloyd
Met pijn in mijn hart zet ik Jaws op plek drie, maar hij had net zo goed bovenaan kunnen staan. Helemaal weg gezakt en zelfs geen WK voor hem (en mij…)
4- Mark Walsh
Eigenlijk geldt voor Walsh hetzelfde als voor Lloyd, helemaal niets in 2014 en dus ook geen WK, waar ligt dit toch aan bij deze spelers?
5- Mark Webster
Is een vaste klant aan het worden in dit rijtje, ik blijf echter nog wel steeds hoop houden dat het goed komt met de Welshman.

Na het terugkijken moet er natuurlijk ook vooruit gekeken worden. Speculeren over wie in 2015 wereldkampioen worden of wie er zullen gaan spelen in de Premier League. Dit zijn mijn lijstjes:

Ik denk dat het WK van de PDC echt tussen vijf man beslist gaat worden, Taylor, Van Gerwen, Wade, Anderson en Lewis. Als ik eerlijk ben zie ik niemand van Taylor winnen al zou ik het Wade of Anderson graag gunnen.
Kwartfinalisten PDC WK 2015:
1- Michael van Gerwen
2- Dave Chisnall
3- Kyle Anderson
4- Gary Anderson
5- Phil Taylor
6- Simon Whitlock
7- James Wade
8- Adrian Lewis

Outsiders PDC WK 2015:
1- Stephen Bunting
2- Christian Kist
3- Jamie Caven
4- Raymond van Barneveld
5- Kim Huybrechts

Het BDO WK kan door veel meer mensen gewonnen worden, zelfs de wat onbekendere namen. Ongetwijfeld zal het spook van de overstappende spelers weer boven het toernooi circuleren en dat zal een aantal spelers geen goed doen. De onderste helft heeft voor mij de meeste favorieten met Adams, Norris en Hughes, maar dat zet de deur dus meteen ook weer wijd open.
Kwartfinalisten BDO WK 2015:
1- James Wilson
2- Wesley Harms
3- Madars Razma
4- Tony O’Shea
5- Alan Norris
6- Jamie Hughes
7- Scott Waites
8- Martin Adams

Outsiders BDO WK 2015:
1- Scott Mitchell
2- Darius Labanauskas
3- Martin Phillips

En dan natuurlijk ook nog het ideale lijstje met de 10 Premier League deelnemers, ik denk dat de eerste negen namen redelijk vast staan, als King, Huybrechts, Thornton of zelfs Van der Voort een heel goed WK spelen kunnen zij de plek van Chisnall nog opeisen.
1- Michael van Gerwen
2- Phil Taylor
2- Adrian Lewis
4- Gary Anderson
5- James Wade
6- Raymond van Barneveld
7- Simon Whitlock
8- Peter Wright
9- Stephen Bunting
10-Dave Chisnall

Ik wens iedereen ongelooflijk fijne feestdagen en een prachtig 2015. Ik hoop dat er veel gekeken zal worden naar het WK dat we vrijwel in zijn geheel live gaan uitzenden op RTL7 met uitgebreide studio uitzendingen. Vergeet niet mee te praten via twitter met #rtl7darts

Jacques Nieuwlaat