Vrouwendarten mag meer gewaardeerd worden

Published at 04/10/2014

Afgelopen week heb ik met mijn studie SPECO Sport & Media de SpecoTour beleefd. Hierbij werden vele lezingen gegeven door bekende mensen in de sportwereld en was er elke dag een discussiepanel. Elke dag was er een ander thema. Woensdag werd er een interessant thema aangesneden. Namelijk vrouwen in de sport. Natuurlijk werd mijn link meteen gelegd naar de dartende vrouwen.

Bij de British Darts Organisation is er een aparte vrouwencompetitie. Door veel mensen ondergewaardeerd. Toegegeven: het niveau is niet altijd geweldig. Maar het is toch leuk om wat variatie binnen de sport te zien? Ik vind het geen straf om eens van Andy Fordham naar Anastasia Dobromyslova te switchen. En toch denken veel mensen daar anders over. Inclusief Eurosport, die weigerde om de finales van de vrouwen van het Open Roemenië uit te zenden. Ondanks dat dit werd beloofd door Eurosport. Resultaat: de vrouwen weigerde om te halve finale te spelen.

Net als in het voetbal is er minder belangstelling om de vrouwen in actie te zien. Wat moeten de vrouwen doen om in die belangstelling te komen? Hogere gemiddeldes gooien? Het spel 301 spelen in plaats van 501? Andere kleding dragen? Met de mannen mee laten doen? Dit laatste heeft de Rus Dobromyslova al eens geprobeerd, bij de PDC. Hierbij bereikte ze de Grand Slam of Darts en deed ze mee met de World Cup of Darts. In beide toernooien won ze één wedstrijd. Bij de Grand Slam was dat tegen Vincent van der Voort, de enige wedstrijd ooit op tv waar een vrouw een man versloeg (Sorry voor het aankaarten, Vincent).

Toch besloot Dobromyslova om terug te gaan naar de vrouwen. Het niveau van de mannen is inderdaad te hoog voor de vrouwen. Moeten we dat dan gewoon accepteren? Misschien wel. Er zijn maar een paar wedstrijden per jaar waar we de vrouwen hun kans kunnen pakken. Tijdens Lakeside en de Zuiderduin Masters. De rest van het jaar kunnen we genieten van de mannen bij de PDC. Daarnaast is het maar een select groepje vrouwen die we in actie zien. Dobromyslova, Deta Hedman, Lisa Ashton, Aileen de Graaf en Trina Gulliver zijn daar de bekendste van. Bij de Zuiderduin Masters doen er maar zes vrouwen mee. Di e paar wedstrijden die ze voor de camera mogen gooien, is ze gegund. Dus laten we op zijn minst proberen om evenveel van de vrouwen te genieten als van de mannen!

Bij de mannen zijn 24 deelnemers voor de Zuiderduin Masters. De zestien beste spelers uit verschillende vloertoernooien zijn geplaatst voor dit prachtige toernooi. De overige acht spelers krijgen een wildcard. Twee hiervan zijn vergeven; Darryl Fitton en Co Stompé hebben deze in ontvangst mogen nemen. Ik was zo gelukkig toen ik dit hoorde. Eindelijk mogen we onze eigen Matchstick weer op het podium zien. Natuurlijk genieten we van hem wanneer hij bij RTL 7 aan de tafel schuift om de wedstrijden te analyseren. Maar om Co op het podium terug te zien, dat is een echt feest.

Co Stompé is naar mijn mening de meest onderschatte Nederlandse darter. Samen met Raymond van Barneveld en Roland Scholten heeft hij het darten groot gemaakt in Nederland. Altijd was hij de nummer twee van Nederland. Mensen vinden zijn stijl raar, te veel beweging. Maar de man heeft zoveel passie voor de sport, zoveel liefde voor de sport. Dat betekent toch ook iets? Ik vind het prachtig om Co weer terug te zien en ik hoop dat hij resultaat gaat boeken op Nederlandse bodem en hem terug te zien op Lakeside.

Davey de Haze