Rumoerige maanden

Published at 09/03/2018

Het zijn rumoerige maanden in de dartswereld. Waar de sport voornamelijk het nieuws haalde doordat Van Gerwen een toernooi won of dat twee spelers elkaar provoceerden op social media, stonden de bladen deze keer vol met hele andere dingen. De walk-on girls haalde ieder groot medium, het incident met Justin Pipe werd kritisch beoordeelt, de PDC moest voor het eerst in de geschiedenis een Premier League-avond cancelen en de UK Open werd zonder publiek gespeeld en ook nog eens onder bizarre omstandigheden. Misschien wel de rustigste periode van het jaar, was een puinhoop.

3 Pipe-Justin-046
1 WalkonGirls-053
2 2018-UK-Open-Darts-Gary-Anderson-002

Laten we bij het begin beginnen. Ashley Zaat was op elke Nederlandse tv-zender te zien. In elke krant zag ik haar foto met uiteraard dezelfde boodschap. Ook in Engeland hadden de walk-on girls het druk. Daniëlla en Charlotte, de bekendste meiden, waren daar lange tijd het gesprek bij het koffiezetapparaat. Ook de Formule 1 moest er aan geloven. De pitspoezen zijn inmiddels verleden tijd. Darten is een kroegenspel dat uitgegroeid is tot een entertainmentsport. Entertainment betekent show. De walk-on girls waren een groot deel van de show. Nu zie je een darter met drie beveiligers om zich heen. Dat ziet er toch wat minder gezellig uit dan een leuke dame die er lachend bij staat. Het is jammer dat een groep vrouwen – ik zie wat mollige, gefrustreerde huisvrouwen voor me – een discussie aanwakkeren die net zo zinloos is als de Pietendiscussie. We zullen maar voor lief nemen dat ze ook mannen hadden ‘beschermd’ als die zouden meelopen met de dames bij de BDO.

Dan het volgende: vreselijk hoe Justin Pipe werd bekritiseerd na het kuch-incident. De ergste woorden kwamen naar voren op social media en dan bedoel ik niet alleen op de Nederlandse kanalen. Ook in Engeland werd ongenuanceerd gereageerd op het incident. Pipe is een ontzettend lieve man die zoveel mensen helpt als hij kan. Dat het publiek zich zo nu en dan laat horen vanwege zijn trage spel, is logisch en daar moet hij mee leren omgaan. En dat gaat hem ook steeds beter af. Toegegeven; de beelden zien er niet fraai uit voor The Force. Echter gaf tegenstander Bernie Smith na afloop aan niks te hebben gehoord. Wel kreeg Pipe een boete en daarmee is het voor mij ook klaar. Dat respectloze geboe als hij op het podium staat stoort mij mateloos. Hij is een talentvolle darter en hij verdient net zoveel respect als iedere andere speler die het maar moet doen op zo’n podium.

Vorige week werd een goede beslissing van de PDC gevolgd door een mindere beslissing. De goede beslissing was het cancelen van de Premier League in Exeter. Veel fans zouden de arena niet kunnen halen en dan is de magie van de Premier League weg. Een half gevulde arena moet je niet willen op dit toernooi. Dat de UK Open dan wel door zou gaan, zonder publiek, verbaasde mij. In de ruimte van het hoofdpodium kon niet worden gespeeld en dus viel er een podium weg. Podium 2 werd het tv-podium en op banen 3-8 zou gewoon worden gespeeld. Op die banen zag je Mark Walsh met een dikke trui en Michael Mansell met een muts. Het waren leuke beelden maar als het zodanig koud is dat spelers er zo uit moeten zien, dan had je ook dit toernooi moeten cancelen. Het gaat hier om een major! Prijzengeld voor de wereldranglijst! Ook de overwinning van Gary Anderson verloor zijn charme. Is Colin Osborne een major-winnaar omdat hij de Championship League won (het internettoernooi ofwel bitterballentoernooi)? De meesten zeggen van niet omdat er geen publiek bij was. Mogen we nu dan wel een major optellen bij de erelijst van Anderson? Bij een major hoort een groot publiek en het excuus ‘de agenda zit te vol’ is lariekoek. In het ergste geval vervalt er een Players Championship-weekend of wordt ook een van de laatste vrije weekenden gevuld. Het zou afhankelijk zijn van de mogelijkheden op het resort in Minehead, en anders op zoek naar een andere locatie. Het altijd heerlijke toernooi om te kijken was saai en dood. Wel was het weer geweldig om Paul Hogan te zien gooien. Het is inmiddels toch een held geworden.

Davey de Haze