Nu of nooit

Published at 04/04/2018

Terwijl we afstevenen op misschien wel de minst spannende Judgement Night ooit, is inmiddels ook weer de Euro Tour van start gegaan. Een tour waar ik fan van ben. Het is een tour die mogelijkheden biedt en waar de spelers veel aan hebben. Jonge en/of onervaren spelers mogen spelen voor een groot publiek en de camera’s, en tevens is ook het prijzengeld interessant voor de wereldtop. Helaas is het hoge prijzengeld niet genoeg om elke topspeler te lokken zoals Gary Anderson.

1Razma-Madars-009
2Ratajski-Krzysztof-009
Labanauskas-Darius-004

De in 2012 geintroduceerde tour is door de jaren heen gegroeid en het wordt elk jaar beter. Maar zoals ik vaker geïrriteerd aanhaal in mijn columns, is er één ding wat ik niet begrijp. De Euro Tour wordt ook wel de ‘Duitse Tour’ genoemd omdat het overgrote deel bij onze oosterburen wordt gespeeld. Natuurlijk zijn alle Duitse zalen goed gevuld en is de sfeer prima dus geen reden om iets te veranderen. Toch? De Euro Tour, zoals de naam het al zegt, moet de kansen pakken om de rest van Europa te veroveren. Stapje voor stapje. Dit jaar heeft de organisatie Kopenhagen toegevoegd aan het lijstje en daar was ik erg enthousiast over! De Duitste Tour gaat weer iets uitbreiden en richt de pijlen op Scandivanië. Er zit dus vooruitgang in maar die vooruitgang gaat mij nog veel te langzaam.U zult ook begrijpen waarom Venray en Maastricht de laatste jaren de keuze waren van PDC Europe. Net over de grens van Duitsland en dus ook voor de Duitste fans makkelijk te bereiken. Idem dito voor Oostenrijk en dus vanaf dit jaar Denemarken. Het volgende logische land zou Polen zijn. Ik zeg u eerlijk: ik had verwacht dat de Polish Darts Masters er wel zou zijn in 2018. Met Krzyzstof Ratajski als PDPA Member, is dat je opening voor de Poolse markt. Plan ook meteen een weekendje (of twee) bij de Baltische landen. Madars Razma (Letland) en Darius Labanauskas (Lithouwen) zijn daarvoor jouw spelers. Wacht er niet mee en onderneem actie. Nu zou het zomaar al eens te laat kunnen.

Inmiddels zijn al wat deelnemende landen bekend gemaakt voor de World Cup of Darts. Letland doet niet mee. Tot grote teleurstelling van Madars Razma. De vriendelijke Let stapte vorig jaar over vanuit de BDO om zijn geluk bij de PDC te beproeven. Voor het darten een grote stap in de goede richting. Maar waar Ratajski alle hulp van de PDC krijgt (wildcard voor het WK), krijgt Razma niet eens de kans om met Letland op de World Cup te spelen. Op Facebook las ik deze reactie van Razma: If criteria will be quantity then players from the Baltic States never qualify for the World Cup of Darts, because it's too expensive to travel to Scandinavian countries, because one tournament cost like same as wage in 3 weeks. Just it's time to move back to the BDO… Amen. Dat laatste zinnetje ‘time to move back to the BDO’. Als hij dat zou doen, dan zijn de grootste kansen voor die regio van Europa verdwenen. Oost-Europa is nu het ondergeschoven kindje bij de PDC. Misschien is de markt daar te klein maar geef het eens de kans met de Euro Tour. Ik was erbij in 2012 tijdens de allereerste Dutch Darts Masters. Toen zaten er nog geen vijftig mensen in de zaal. Nu hebben we twee toernooien met vijfduizend fans per sessie! In Duitsland blijven is lekker veilig, daar blijft de kaartverkoop wel goed gaan. Investeren in de sport zou niet gek zijn.

Dat was dan mijn jaarlijkse geklaag over de Euro Tour. Aanhakend daarop ook even mijn teleurstelling dat Magnus Caris niet speelt namens Zweden op de World Cup. Daniel Larsson en Dennis Nilsson zijn de twee afgevaardigen namens de geel-blauwen. Het is terecht overigens maar ik zal, misschien wel als enige, Pokerface missen op de World Cup. En waar is Dave Chisnall in de Premier League?

Davey de Haze

Photo’s
Madars Razma: David Gill/BDO
Krzyzstof Ratajski: Lawrence Lustig/PDC
Darius Labanauskas: David Gill/BDO