Het ultieme moment

Published at 04/11/2014

U heeft ze allemaal. Dat ene dartmoment wat je altijd bij blijft. Een legendarische finale tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor bijvoorbeeld. Of een schitterende comeback zoals die van Phil Nixon in 2007. Of de allereerste 9-darter ooit op televisie gegooid door John Lowe. Of juist die van Paul Lim, de nog altijd enige 9-darter ooit op Lakeside. Of een simpel momentje als een belangrijke 170-finish. Misschien een moment uit uw eigen dartcarriére? Iedereen heeft zo zijn eigen ultieme moment.

Mijn ultieme moment was afgelopen week geboren. Ik was aanwezig in Duitsland bij het European Darts Championship. Een toernooi waar mooie en spannende momenten in zaten. Een toernooi met vele verassingen en uiteindelijke een Nederlandse winnaar. En een toernooi waarin mijn ultieme moment zat. Samen met redacteurs van dartsjournalist.com was ik aanwezig als pers. Eén persoon per medium mocht aan het podium staan om mooie actiefoto’s te maken. Mijn periodes aan het podium waren na de eerste paar legs. Voor mij de enige mogelijkheid omdat ik moest schrijven voor RTL7 Darts. Normaliter niet de spannendste periode in een wedstrijd. Er is geen spectaculaire opkomst en geen spannend, ontknopend einde. Maar één moment was genoeg om nooit te vergeten.

De halve finale tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld was begonnen. Mijn collega kwam zojuist de persruimte binnen en ik mocht even aan het podium gaan snuffelen om te genieten van de sfeer, genieten van het mooie spel en genieten van een Nederlandse clash. Oh ja, en om foto’s te maken, natuurlijk. De zevende leg werd geopend door Mighty Mike met maar liefst 177. Deze werd vervolgd door drie keer triple 20 en de ruwe stem van Russ Bray galmde door de zaal. Michael van Gerwen was een finish van 144 verwijderd voor zijn vierde 9-darter op televisie. Tweemaal triple 20 was geen probleem en Duitsland hield zijn adem in. Zo ook ik. Een luid gejuich ontstond nadat zijn negende pijl de dubbel 12 had gevonden. Ik, Davey de Haze, stond er een paar meter vandaan. Met eigen ogen zag ik de pijlen vliegen. Met eigen ogen zag ik een live 9-darter. Een moment om nooit te vergeten.

Toch was het niet voor iedereen feest. Terry Jenkins, die een fantastisch toernooi speelde, verloor zijn negende tv-finale. Hij baalde ontzettend want nog steeds heeft de ervaren darter geen major op zijn naam staan. Natuurlijk heeft hij vele hoogtepunten in zijn carrière en prachtige wedstrijden winnend afgesloten. Ook niet te vergeten is de 9-darter die hij het afgelopen wereldkampioenschap produceerde. Maar zou een major niet zijn ultieme moment kunnen zijn? Gaat die major nog komen? Gaat The Bull zijn ultieme moment nog krijgen? Of moet hij ‘genoegen nemen’ met negen finales en een 9-darter? Ik hoop, beste lezers, dat het ultieme moment van Jenkins nog in aantocht is. Maar mocht zijn ultieme moment al geweest zijn, dan hoop ik dat hij er net zo van genoot als ik deed.

Davey de Haze