Gurney is een blijvertje

Published at 16/05/2018

De reguliere competitie van de Premier League is op zijn eind en ik moet zeggen dat het een enerverende editie was. Op voorhand was het toernooiverloop moeilijk te voorspellen en was de grootste verrassing Michael Smith en viel Peter Wright het meest tegen. Van Mensur Suljovic had ik verwacht dat ie lange tijd mee zou strijden om de play-offs, maar hij moest na Judgement Night afscheid nemen. Niet omdat hij slecht speelde – integendeel – maar omdat hij het niet waar maakte op de juiste momenten. Dat de Oostenrijker uiteindelijk afviel na de eerste seizoenshelft, is als debutant zijnde geen schande.

image-2018-05-16
image-2018-05-16 (1)
image-2018-05-16 (2)

Daryl Gurney heeft mij daarom het meest positief verrast. Voordat de Premier League begon, had ik hem samen met Gerwyn Price als eerste afvaller getipt. Superchin speelde echter een geweldig toernooi. Te bedenken dat hij vaak op een 6-5 voorsprong kwam en de overwinning dan net niet over de streep kon trekken. Dat scheelde dus telkens één punt in de ranking. Ofwel; een rol in de play-offs was niet ondenkbaar. Een vijfde plaats is overigens ook hartstikke knap.

Maar niet alleen zijn resultaten waren positief. Naast dat hij de 180-koning was, genoot hij van de Premier League. Ik denk dat dat ook het geheim is om die weken door te komen. Elke speler hoor je wel eens zeuren over het reizen, het weg zijn van je familie of het fluiten in het publiek. Gurney lachte en zei iedere week hoe geweldig hij dit toernooi vindt. Zelfs als het publiek tegen hem keerde, bleef hij genieten van het toernooi. Ook dat maakt hem een wereldspeler. Naast talent en ranking is zijn karakter perfect voor de top. Op het podium kan zijn houding vreselijk irritant zijn, maar de top in het darten moet dat soort types hebben. Momenteel zijn de twee badboys Gurney en Price. Ik denk dat Price in het lange rijtje terecht komt van spelers die de top 16 invliegen en na drie á vier jaar van het toneel verdwenen zijn. Gurney niet. Gurney heeft de potentie om dit een lange tijd vol te houden. En daarmee bedoel ik dat hij de komende tien jaar een top 8 speler kan zijn. Hij is een character zoals we vroeger hadden met Hankey, Manley en Lazarenko.

Aan het einde van deze maand zien we Gurney alweer in actie op het volgende tv-toernooi: de World Cup of Darts. Niet met de recente toernooiwinnaar Michael Mansell, maar met Brendan Dolan. Met z’n tweeën zijn ze een leuke outsider voor de titel. Echter is Noord-Ierland niet de enige outsider. Er zijn er dit jaar genoeg. Australië, Wales, België en Oostenrijk behoren tot de geplaatste landen en zijn alle gevaarlijk. Het zou geen verrassing zijn als één van die landen de finale haalt. Maar vlag de ongeplaatste landen niet uit! Thuisland Duitsland heeft twee spelers in vorm; Max Hopp won laatst een Euro Tour en plaatste zichzelf in een elite rijtje. Finland is met Viljanen sterk, Polen kan stunten met Ratajski en Kanik, Dutch Masters-finalist Steve Lennon is gevaarlijk met teamgenoot O’Connor en Spanje blijft lastig te verslaan met amigos Cristo Reyes en Antonio Alcinas. Rusland en Japan hebben een degelijke opstelling met Koltsov/Oreshkin en Asada/Muramatsu. Zweden heeft een stug team waarbij vooral Daniel Larsson in vorm is. Last but not least zijn de ervaren Larry Butler en Darin Young een gewaagd koppel.

Al met al zijn zeker de helft van de deelnemende landen met een sterke opstelling. Vorig jaar zagen we Singapore stunten tegen Schotland en ik verwacht dit jaar meer verrassingen dan ooit. De ‘kleinere’ dartlanden zijn nu zodanig sterk dat ze op kunnen staan. Vergeet niet dat toplanden Engeland, Wales, België en Oostenrijk allemaal het podium betreden met een debutant. Voor die spelers kan de druk van het dragen van het shirt van hun land enorm zijn.