Gary Anderson, sieraad van het darten

Published at 08/09/2014

De vakantiemaand in de dartwereld is voorbij en we gaan ons weer richten op de tweede seizoenshelft. Een seizoenshelft dat zo ontzettend veel beloofd. Vele televisietoernooien met als absoluut hoogtepunt het wereldkampioenschap. Maar voordat we daar naar kijken wil ik in deze column terugblikken op de World Series of Darts en de onbegrijpelijke beslissing van de PDC: het niet uitnodigen van de mooiste speler van het darten, Gary Anderson.

Regelmatig spreek ik met vrienden en familie over de dartsport. Vaak komen dan eerst de Nederlandse namen naar voren. Later in het gesprek, wanneer we Van Gerwen en Van Barneveld hebben beoordeeld, komt al snel de naam Gary Anderson ter sprake. Iedereen is fan van deze Schot. Een mooie stijl, goed tempo en hij oogt erg vriendelijk. Daarnaast heeft hij briljante momenten met een uitzonderlijk niveau waar maar weinig spelers aan kunnen tippen.

Anderson speelt, na een mindere periode, een geweldig jaar. De eerste Euro-Tour schreef hij al meteen op zijn naam en wist later nog meerdere vloertoernooien winnend af te sluiten. Een halve finale op de Premier League en World Matchplay bewijst maar weer in wat voor een vorm The Flying Scotsman verkeert. Hij is nu in de Top 8 van de Order of Merit teruggekomen en ik zie hem aan het eind van het jaar in de Top 4. Daarnaast is hij de nummer één van de PDC Pro Tour!

Reden genoeg om hem uit te nodigen voor de Word Series of Darts. In plaats van mijn held wordt Andy Hamilton uitgenodigd in Singapore. Op één vloertoernooi na, heeft The Hammer nog niet veel gepresteerd dit seizoen. Raymond van Barneveld heeft alle World Series mee mogen spelen. Winnaar Premier League en publiekslieveling, begrijpelijke keuze. Toch had ik Anderson mee laten doen in plaats van Hamilton en een keer in plaats van Barney. Dan hadden we alle huidige toppers in actie gezien.

Ondanks de afwezigheid van Anderson heb ik me uitstekend vermaakt deze maand. Leuke wedstrijden, verassende uitslagen en hoge gemiddeldes. Michael van Gerwen die bijna drie World Series op rij wist te winnen en de genadeloze Phil Taylor die de laatste twee toernooien opeiste. Natuurlijk was ook de finaleplaats van Stephen Bunting prachtig om te zien. Jammer van de gemiste dubbels van de huidig wereldkampioen maar mooi om te weten dat we hem over een jaar (of twee) in de absolute top mogen verwachten.

Zoals gezegd, krijgen we nog vele geweldige toernooien dit jaar. Van Gerwen en Taylor zijn de absolute favorieten om deze te winnen maar ik voorspel bij deze dat Anderson er ook een keer met de winst vandoor gaat. Wie weet heb ik het nu wel over de volgende wereldkampioen?