De PDC moet meer naar Nederland komen!

Published at 23/07/2014

Afgelopen weekend zat ik naar de Gibraltar Darts Trophy te kijken. Een van de acht Euro-Tour toernooien. In Duitsland, Oostenrijk en Nederland zitten de zalen bomvol met mensen die hun idolen in actie willen zien. Dit in tegenstelling tot de zalen in Gibraltar. Op de vrijdag waren de gasten op één hand te tellen, zaterdag twee handen en pas op de finaledag liep de zaal vol. Er hing totaal geen sfeer die je normaal wel ziet bij een Euro-Tour. Waarom skipt de PDC dan niet dit toernooi en krijgt Nederland, tegenwoordig een groot aandeelhouder in de dartsport, een extra Euro-Tour? Naast de Dutch Darts Masters in Brabant, de Dutch Darts Trophy in het noorden van het land. Zo krijgt heel Nederland de kans om de grote mannen live in actie te zien.

Natuurlijk blijven de Engelse heersen in deze prachtige sport. Maar voor hoe lang nog? Michael van Gerwen is de huidige nummer 1 én huidig wereldkampioen. Raymond van Barneveld wint de Premier League of Darts, op het WK na het grootste toernooi van de dartsport. De World Cup of Darts werd ook gewonnen door Nederland. Een avond Premier League in de Amsterdam Arena of de Gelredome lijkt me logisch. Meer Euro-Tour toernooien al helemaal! Ik bedoel, waarom krijgt Duitsland vijf van de acht Euro-Tour toernooien? Wat hebben die Duitsers nou gepresteerd de afgelopen jaren?

Twee toernooien geleden, de Austrian Darts Open, ging het wat minder met Mighty Mike en onze Barney. Raymond wist zich niet te kwalificeren en Michael moest zich afmelden wegens een blessure. De Engelse dachten eindelijk weer een toernooi te winnen, maar tevergeefs. Vincent van der Voort wist zijn eerste Euro-Tour toernooi te winnen. Weer een overwinning voor Nederland. Spelers vrezen nu ook voor Benito van de Pas. “Dit is een nieuwe Michael of Raymond”, aldus James Wade. Daarnaast staan Jelle Klaasen en Christian Kist te popelen om de Top 32 van de Order of Merit in te gaan.

Ook bij de BDO gaat het Nederland goed af. Wesley Harms gaat toernooien winnen, Rick Hofstra is vaste klant in de halve finales en vergeet Jan Dekker niet, halve finalist van Lakeside. Acht spelers uit de Top 32 van de BDO komen uit Nederland! Gelukkig ziet de British Darts Organisation dit ook. Er worden voldoende vloertoernooien in ons kikkerlandje gespeeld en natuurlijk de Zuiderduin Masters, een tv-toernooi wat menig speler graag zou willen winnen.

Dus nu vraag ik de PDC: heeft Nederland niet het recht om een eigen Premier League avond te krijgen en/of een extra Euro-Tour toernooi? Ik zeg: jazeker! Wat vindt u?