België? Echt waar?

Published at 06/02/2015

Acht wereldtitels. Twee overwinningen op de World Cup. Twee halve finalisten op het afgelopen wereldkampioenschap. Gedomineerd op The Masters. Het grootste open toernooi van de wereld. Nummer één positie op de wereldranglijst. Huidig Premier League kampioen. Wat heb je nog meer nodig om een televisietoernooi te krijgen?

image-2018-05-16 (22)
image-2018-05-16 (23)
image-2018-05-16 (24)

Een Euro-Tour in Nederland vonden we al speciaal en dat zag je ook aan het bezoekersaantallen. Vooral als je kijkt naar de Euro-Tour in Oostenrijk en Gibraltar. En Nederland is ook de leukste als je vergelijkt met de zes toernooien in Duitsland. Heel raar dat Nederland nog steeds maar één Euro Tour heeft.

Elke editie van de Premier League heeft er een Nederlander bijgezeten en vaak zelfs twee. We hadden het dit jaar al verwacht maar Barry Hearn heeft ons een Premier League avond beloofd en wel volgend jaar. Eindelijk weer eens een televisietoernooi in Nederland, dachten we allemaal. Toen we hoorden dat het European Championship verplaatst werd, kon dat televisietoernooi ineens sneller komen dan verwacht.

Maar deze gedachte werd al snel om zeep geholpen nadat we te horen kregen dat dit toernooi naar België gaat. België! Het land dat voor het eerst een Belg in de Premier League krijgt. Het land dat nog geen major heeft gewonnen. Laat die Belgen nou eerst maar eens een zaal volkrijgen op de Euro Tour, dan kunnen we daarna verder kijken. Waarom krijgen zij meteen een televisietoernooi nog voordat ze een kleiner toernooi hebben gehad? Dan heeft Nederland dat toch meer verdiend? Zowel op sportief gebied als op gebied van gezelligheid in de zaal.

Ik denk dat België een saai publiek heeft en dat er niet veel mensen in de zaal zitten. Laatst zag ik een interview met Kim Huybrechts op de Belgische televisie. Hier wisten de presentators helemaal niets van darten. Een gast legde uit hoe het spel werkt: “je moet van 501 naar nul. Je mag er niet onder maar moet precies op nul eindigen”. Zelfs Huybrechts zag je denken waar ben ik nu weer terecht gekomen. Het prijzengeld van de Premier League was volgens de vrouwelijke presentator ook niet hoog. £200.000 voor de winnaar was niet veel als je er zestien weken voor moet gooien.

Ook werd de vraag gesteld waarom The Hurricane (de bijnaam vonden ze wel spectaculair) niet naar Engeland verhuisde. Hiermee werd meteen duidelijk gemaakt dat ze darten maar een rare sport vinden in België. Geen Belg die wist wie Huybrechts was, geen Belg die wist wat darten was en geen Belg die er ook maar een beetje interesse in had. Dat kwam in ieder geval op mij over. De PDC zal hier vanzelf ook achter komen.

Ik hoop dat ik ongelijk heb en we wederom een geweldig Europees Kampioenschap krijgen. Maar ik ben er verre van overtuigd. Ook hoop ik dat Kim Huybrechts een goed debuut gaat maken op de Premier League. Ik wens hem veel succes in dit magische avontuur.

Bent u benieuwd naar het interview van de Belgische televisie met Kim Huybrechts? Hieronder de link voor het filmpje. Besef wel: je neemt de Belgen nooit meer serieus (voor zover je dat nog niet deed).

Interview Kim Huybrechts bij Sporza