World Grand Prix 218

Published at 27/09/2018

World Grand Prix 2018

Vanaf deze zondag start voor de 21e keer één van de meeste aparte darttoernooien die de PDC heeft, de World Grand Prix. Wat dit toernooi zo speciaal maakt is één regel die het voor elke speler moeilijk maakt om een wedstrijd te winnen. Die regel is: dubbel in, dubbel uit.
Simpel uitgelegd betekend dit dat elke speler elke leg moet beginnen en eindigen met een dubbel.

Historie van de World Grand Prix
De eerste editie werd gehouden in 1998 en werd toen gewonnen door Phil Taylor. De winnaar van de World Grand Prix kreeg toen £9.000. In de loop der jaren is het prijzengeld steeds verhoogd en sinds 2014 ontvangt de winnaar £100.000.
Nadat het toernooi de eerste twee jaar in Engeland werd gehouden, verhuisde het in 2000 naar Ierland waar het niet meer is weggeweest.
Het toernooi is in totaal elf keer gewonnen door Phil Taylor die hiermee de lijst aanvoert, gevolgd door Michael van Gerwen die de titel drie keer pakte.

Deelnemersveld
In totaal doen er 32 spelers mee aan de World Grand Prix. De top 16 van de wereldranglijst (Order of Merit) plus de 16 hoogst geplaatste spelers op de Pro Tour ranking, die niet voorkomen in de top 16 van de wereld.
Dat ziet er als volgt uit:
Order of Merit                                        Pro Tour ranking
1. Michael van Gerwen                               1. Jonny Clayton
2. Peter Wright                                              2. James Wilson
3. Rob Cross                                                   3. Stephen Bunting
4. Gary Anderson                                          4. Max Hopp
5. Daryl Gurney                                              5. Mervyn King
6. Mensur Suljovic                                        6. Steve West
7. Simon Whitlock                                        7. Jermaine Wattimena
8. Dave Chisnall                                             8. Kim Huybrechts
9. Michael Smith                                           9. John Henderson
10. James Wade                                            10. Steve Beaton
11. Ian White                                                 11. Steve Lennon
12. Gerwyn Price                                          12. Danny Noppert
13. Raymond van Barneveld                      13. Ricky Evans
14. Darren Webster                                      14. Josh Payne
15. Joe Cullen                                                 15. Jeffrey de Zwaan
16. Adrian Lewis                                           16. Ron Meulenkamp

Dubbels, dubbels, dubbels
Tijdens en na een dartwedstrijd wordt er als eerste gekeken naar het gemiddelde. Vervolgens komen de 180’ers vaak aan bod samen met het dubbelpercentage en 100+ finishes. Dit is het enige toernooi waarbij het gemiddelde totaal niet belangrijk is, maar juist de dubbels. Daarom heb ik een korte analyse gemaakt van alle deelnemers en hun dubbelpercentage dit jaar (op basis van toernooien die door de PDC zijn uitgezonden).
De lijst van spelers die het beste zijn op de dubbels in 2018 wordt aangevoerd door een Nederlander, maar niet Michael van Gerwen. Jeffrey de Zwaan is namelijk het best op de dubbels in 2018 met 45,8%. Hij gooide 142 richting een dubbel en wist deze 65 keer te raken. Kim Huybrechts staat op de tweede plek (43%) gevolgd door Mighty Mike op plek 3 (ook 43%). Raymond van Barneveld komt binnen op plek vijf met 42%. De overige drie Nederlanders staan een stuk lager op de lijst. Danny Noppert komt op plek 22 met 37%, Ron Meulenkamp op plek 23 ook met 37% en Jermaine Wattimena staat op plek 31 met 33%.

Dubbel 20 en Dubbel 16
De meest gebruikte dubbels door de spelers zijn de 20 en de 16. John Henderson gooit het best op dubbel 20 (53% van zijn pogingen zijn raak), terwijl Jermaine Wattimena onderaan staat met slechts 27%. Hij raakt dus één op de vier keer Tops, wellicht het overwegen waard om een andere dubbel te pakken om mee te openen. Raymond van Barneveld gooit van alle Nederlanders het best op dubbel 20, hij staat op plek 5 met 45%.
Jeffrey de Zwaan gooit het best van iedereen op dubbel 16 (67% van zijn pogingen zijn raak). Opvallend is dat Danny Noppert (plek 2) en Ron Meulenkamp (plek 5) ook hoog staan in het dubbel 16 klassement.
Vorig jaar op de World Grand Prix opende Raymond van Barneveld veel op de dubbel 16, misschien moet hij daar dit jaar nog maar eens over nadenken. Hij staat namelijk op plek 28 in de lijst met dubbelpercentage van 35%.

WGP16
WGP17

World Grand Prix facts

- dit wordt de 21e editie van de World Grand Prix, er zijn tot nu toe 592 wedstrijden en 2.172 sets gespeeld;
- in totaal is er 15 keer een 100+ gemiddelde gegooid, negen keer door Phil Taylor, drie keer door Phil Taylor en één keer door Alan Warriner, Gary Anderson en Dave Chisnall;
- de 170 finish is op dit toernooi veertien keer gegooid, alleen Raymond van Barneveld en Brendan Dolan lukte het om deze twee keer te gooien;
- Michael van Gerwen gooide in de finale van 2015 de meeste 180’ers in één wedstrijd, 18 stuks, dit was niet genoeg om het toernooi te winnen;
- Michael van Gerwen was de eerste en enige ongeplaatste speler die het toernooi won, hij deed dit in 2012 door Mervyn King in de finale ter verslaan;
- vier Nederlanders gaan hun debuut maken op dit toernooi: Jermaine Wattimena, Danny Noppert, Jeffrey de Zwaan en Ron Meulenkamp