The UK Open 2019

Published at 01/03/2019

The UK Open 2019
Vandaag gaat de FA Cup van het darts weer beginnen. De uitgelezen mogelijkheid voor amateurs en professionals die in de onderste regionen van de Order of Merit vertoeven, om zichzelf te laten zien en het op te nemen tegen een top 16 speler.

2018-UK-Open-Darts-Gary-Anderson-002
2003-UK-Open-Darts-Phil-Taylor-001
2011-UK-Open-Darts-James-Wade-001

Kwalificatie – Meer en anders!
Voor het eerst in 17 jaar is de opzet qua kwalificatie aangepast. De oude opzet was dat 96 professionals zich konden plaatsen door middel van zes kwalificatietoernooien en 32 amateurs door middel van verschillende kwalificatietoernooien die door heel het land werden gehouden. Hierdoor stonden er jaarlijks 128 spelers aan de oche voor de UK Open.
Vanaf dit jaar heeft de PDC besloten alle 128 spelers met een tourcard een ticket te geven. Daarnaast wordt de top 16 van de Challenge Tour uitgenodigd en zijn er weer 16 kwalificatietoernooien georganiseerd voor de amateurs.

De 20 Nederlanders! Een record
Het toernooi is vijf keer gewonnen door een Nederlander, de eerste was Roland Scholten die tijdens de tweede editie in 2004 in de finale met 11-6 van John Part won. Twee jaar later won Raymond van Barneveld de UK Open en een jaar later deed hij dit nog eens over. Titelprolongatie is tot op heden slechts weggelegd voor drie spelers, naast Barney is dit ook Phil Taylor (2009-2010) gelukt en Michael van Gerwen (2015-2016)

UK Open format
Van de eerste ronde tot en met de finale zijn er negen speelrondes. In de eerste ronde komen 64 spelers aan de oche: de 16 laagst geplaatste spelers (nummer 97 tot en met 128), de 16 spelers die binnenkwamen via de Challenge Tour en de 16 amateurs.
De 32 spelers die de eerste ronde overleven, komen in de tweede ronde in actie tegen de spelers die in het midden van staan van de prof-ranking. Dat zijn de nummers 65 tot en met 96 van de plaatsingslijst. Ook de tweede ronde bestaat dus uit 64 spelers en 32 wedstrijden.
In de derde ronde stromen de spelers in die op de plekken 33 tot en met 64 in de Order of Merit en de vierde ronde komt de top 32 erbij.
In de eerste drie rondes wordt er best of 11 legs gespeeld. In de rondes vier, vijf, zes en de  kwartfinale wordt er best of 19 legs gespeeld en in de halve finale en finale is het format best of 21 legs.

Spelers met issues
Dit jaar zullen er een aantal spelers meedoen die allerlei andere dingen aan hun hoofd hebben dan alleen darten. Gary Anderson zal weer voor het eerst dit jaar het podium betreden, hij is sinds het WK rust aan het nemen vanwege een rugblessure. Daarnaast is het maar de vraag hoe Michael Smith gaat presteren, hij is afgelopen maandag met spoed geopereerd vanwege een abces. In de Premier League wist hij wel van Raymond van Barneveld te winnen deze week, de volgende die een apart toernooi tegemoet gaat. Hij gaat een major, die hij op zijn naam heeft staan, voor het laatst spelen. Elke wedstrijd kan dus de laatste zijn voor hem en dat zal een extra lading geven.

The UK Open facts
-
er zijn acht 9-darters gegooid op The UK Open, de eerste in 2004 door Phil Taylor;
- beste resultaat van een amateurspeler was van Barry Lynn, hij haalde in 2016 de kwartfinale waar Michael van Gerwen te sterk was;
- er zijn drie spelers die meededen aan alle 16 de edities en ook dit jaar in actie komen: James Wade, Wayne Jones en Steve Beaton;
- Phil Taylor won het toernooi het vaakst, in totaal vijf keer.