The Premier League 2019

Published at 06/02/2019

Premier League 2019

MVG1
MVG2

De Premier League viert dit jaar zijn porseleinen jubileum. Op 20 januari 2005 gooide Phil Taylor de eerste pijl richting het bord in zijn Stoke-On Trent. Dit jaar zal de Premier League voor de 15de keer plaatsvinden en we weten op voorhand al dat deze anders zal zijn dan alle voorgaande edities.
Gary Anderson heeft zich namelijk deze week afgemeld vanwege zijn rugblessure. De meest logische optie zou zijn om iemand te vinden die zijn plek kan opvullen, maar in plaats daarvan heeft de PDC negen vervangers aangewezen.

Sinds 2013 start de Premier League met tien spelers. Na negen weken vallen de twee spelers met de minste punten af, waarna de overige acht nog zeven wedstrijden hebben om in de top vier te komen. De top vier mag namelijk onderling gaan uitmaken wie de titel krijgt.
Dit jaar zal er in de eerste negen weken elke keer een nieuwe speler zijn opwachting maken om één van de negen overgebleven spelers uit te dagen. De negen uitdagers kunnen geen punten verdienen voor de ranglijst, maar de originele Premier League spelers kunnen dat wel. Daarnaast krijgen de uitdagers £5.000 voor een overwinning, £3.500 voor een gelijkspel en £2.500 bij verlies.

Twee keer eerder is al iets soortgelijks voorgevallen in de Premier League. In 2017 kreeg Mensur Suljovic een ticket voor de Premier League, maar hij besloot deze te weigeren. Hij was bang dat zijn spel er dat jaar onder zou lijden. Maar wat het meest overeenkomt is wat er met Wayne Mardle voorviel in 2009. Na negen speelrondes werd hij plots opgenomen in het ziekenhuis omdat hij een virus had opgelopen. In eerste instantie zou hij maar één week missen en de week daarop de gemiste wedstrijd inhalen. Achteraf bleek dat dit te weinig tijd was om volledig te herstellen. De uitslagen van Mardle werden geschrapt en als alternatief voor de laatste paar weken werden er vijf nieuwe spelers gevraagd, voor elke week één. Toen maakte Robert Thornton, Mark Webster en Gary Anderson hun debuut in de Premier League. Dennis Priestley maakte voor de tweede keer zijn opwachting nadat hij de eerste editie mee had gedaan. En Adrian Lewis, die het jaar ervoor nog de halve finale haalde, werd ook toegevoegd aan dit rijtje.
Alleen Gary Anderson wist zijn partij winnend af te sluiten (7-4 tegen John Part), de andere vier gingen onderuit.

De oplossing waar de PDC mee is gekomen, heeft nu al het nodige effect: iedereen heeft het er namelijk over. Het kan uiteindelijk verschillende kanten opgaan, maar met de afzegging lijkt één ding van te voren wel vast te staan: Michael van Gerwen gaat zijn titel prolongeren. Als we hem moeten geloven dan is hij nog niet in topvorm, maar toch hield hij afgelopen weekend de top 16 van de wereld betrekkelijk eenvoudig achter zich. Daarnaast lijkt de opzet van de Premier League hem zeer goed te liggen. De afgelopen drie jaar heeft hij slechts in vier wedstrijden een gemiddelde onder de 100 genoteerd. En in totaal heeft hij in die drie jaar 54 wedstrijden gespeeld!
Uiteindelijk is het voor de spanning te hopen dat Peter Wright zijn draai gevonden krijgt met zijn pijlen, dat Michael Smith net dat extra stapje kan gaan zetten op het grote podium. En dat Barney zijn geweldige en jaloersmakende carrière het slot gaat geven dat het verdient, door nog één keer op het podium te laten zien tot wat hij in staat was en hopelijk nog is.

Premier League deelnemer facts
- in totaal hebben er 32 verschillende spelers meegedaan;
- in totaal hebben er 18 spelers uit Engeland meegedaan, vijf uit Nederland, drie uit Schotland, twee uit Wales en één uit Canada, Australië, Oostenrijk en Noord-Ierland;
- drie spelers hebben altijd de halve finale gehaald, Michael van Gerwen (6x), Mervyn King (2x) en Dennis Priestley (1x);
- Phil Taylor heeft de meeste wedstrijden gespeeld in de Premier League, hij kwam 209 keer in actie. Hij wordt gevolgd door Raymond van Barneveld met 202 wedstrijden, hij gaat het record van Taylor dit jaar verbreken.