PDC World Championship 2018: De kanshebbers

Published at 07/12/2017

Iedereen vraagt zich af of Phil Taylor voor de 21e keer een WK finale kan halen. Maar welke twee spelers gaan op maandag 1 januari daadwerkelijk strijden om de titel?
Hieronder een overzicht van de vijf spelers die volgens mij de grootste kans hebben om de finale te halen, aangevuld met verschillende statistieken uit 2017 en de verwachtte loting naar de finale toe (op basis van gewonnen/verloren wedstrijden in 2017).

Michael van Gerwen – Nummer 1 van de wereld – Wereldkampioen: 2 – WK Finales: 3
Michael heeft een top jaar gehad. Hij won in totaal 19 toernooien en verdiende bijna 1,4 miljoen pond. Van de 118 wedstrijden die hij speelde op een podium won hij er 107 en in 87 van die wedstrijden gooide hij een 100+ gemiddelde. Daarnaast heeft hij in de laatste twee maanden bewezen dat hij nagenoeg ongenaakbaar is.
Natuurlijk is hij topfavoriet voor de titel, alleen al op basis van zijn statistieken.

De loting van Michael
Ronde 1 – Christian Kist (2-1 voor Michael)
Ronde 2 – Krzysztof Ratajski (nog nooit tegen elkaar gespeeld)
Ronde 3 – Gerwyn Price (10-0 voor Michael)
Kwartfinale – Raymond van Barneveld (31-18 voor Michael)
Halve finale – Rob Cross (8-1 voor Michael)
Finale – Peter Wright (47-11 voor Michael)

Peter Wright – Nummer 2 van de wereld – Wereldkampioen: 0 – WK Finales: 1
Peter is voor het eerst in zijn leven de nummer 2 van de wereld. Hij heeft een erg goed jaar achter de rug met onder andere zijn eerste major-titel: de UK Open. Daarnaast haalde hij ook de finale van de Premier League en Grand Slam of Darts en won hij één World Series en vijf eurotourtoernooien. De vraag is alleen hoe hij voor de dag komt, aangezien hij vorige week in het ziekenhuis opgenomen moest worden in verband met galstenen.

De loting van Peter
Ronde 1 – Diogo Portela (nog nooit tegen elkaar gespeeld)
Ronde 2 – Jonny Clayton (3-0 voor Peter)
Ronde 3 – Kim Viljanen (0-1 voor Kim)
Kwartfinale – Simon Whitlock (10-7 voor Peter)
Halve finale – Gary Anderson (13-23 voor Gary)
Finale – Michael van Gerwen (11-47 voor Michael)

Gary Anderson – Nummer 3 van de wereld – Wereldkampioen: 2 – WK Finales: 4
Gary heeft een matig jaar achter de rug, hij haalde in één major de finale (The Masters, 11-7 verlies tegen van Gerwen). Hij won wel twee World Series en drie vloertoernooien. Hij is een plek gezakt op de wereldranglijst, dit komt grotendeels omdat hij veel minder toernooien speelt dan de rest van de PDC. In mijn ogen is Gary de grootste uitdager van Michael.

De loting van Gary
Ronde 1 – Luke Humphries (nog nooit tegen elkaar gespeeld) )
Ronde 2 – Kai-Fan Leung (nog nooit tegen elkaar gespeeld))
Ronde 3 – Benito van de Pas (4-0 voor Gary)
Kwartfinale – Phil Taylor (17-39 voor Phil)
Halve finale – Peter Wright (23-13 voor Gary)
Finale – Michael van Gerwen (14-28 voor Michael)

Phil Taylor – Nummer 6 van de wereld – Wereldkampioen: 16 – WK Finales: 20
Er is geen speler met meer ervaring op dit toernooi, Phil speelde 115 wedstrijden waarvan hij er 105 won. Dit resulteerde in 16 titels. Het is maar de vraag of hij het nog één keer kan doen. Het is lang geleden dat hij zo weinig toernooien en dus wedstrijden onder echte druk gespeeld heeft als het afgelopen jaar. Het jaar waar hij wel, tegen alle verwachtingen in, de World Matchplay won. Aan de loting hoeft het niet te liggen, in de eerste drie rondes komt hij spelers tegen die (normaliter) een makkelijke prooi zijn. Vanaf de kwartfinales zal hij elke partij vol aan de bak moeten!

De loting van Phil
Ronde 1 – Chris Dobey (1-0 voor Phil)
Ronde 2 – Justin Pipe (9-3 voor Phil)
Ronde 3 – Mervyn King (31-8 voor Phil)
Kwartfinale – Gary Anderson (39-17 voor Phil)
Halve finale – Peter Wright (22-11 voor Phil)
Finale – Michael van Gerwen (33-26 voor Phil)

Raymond van Barneveld – Nummer 9 van de wereld – Wereldkampioen: 5 – WK Finales: 8
Raymond is voor mij ook een reële kanshebber op de titel. In mijn ogen is er sprake van een ongunstige loting voor Barney, omdat hij in geen enkele ronde een speler treft die hij echt domineert op basis van onderling resultaat. Al moet ik daar wel bij zeggen dat Barney het beste rendeert bij dit soort duels op het WK.
In 2017 won hij 69 van zijn 113 wedstrijden, dat is goed maar niet super. Hij won geen individuele toernooien, alleen de World Cup samen met van Gerwen.

De loting van Raymond
Ronde 1 – Richard North (1-0 voor Raymond)
Ronde 2 – Kyle Anderson (5-5 gelijk)
Ronde 3 – Dave Chisnall (12-8 voor Raymond)
Kwartfinale – Michael van Gerwen (18-31 voor Michael)
Halve finale – Rob Cross (0-3 voor Rob)
Finale – Peter Wright (8-8 gelijk)

Uiteraard zijn er meer spelers te noemen die de finale kunnen halen, alleen vallen er een hele hoop af omdat ze voor de finale Michael van Gerwen tegen komen. Dit zijn: Dave Chisnall, Mensur Suljovic, Daryl Gurney en Rob Cross. Deze spelers (op uitzondering van Chisnall) zijn in abslotute topvorm en hebben het beste seizoen van hun leven achter de rug.
De spelers die van Gerwen niet tegen komen voor de finale en normaal kans hebben op die plek zijn Adrian Lewis en James Wade. Maar beide hebben een slecht jaar achter de rug qua resultaten.