Het EK: De Nederlanders!

Published at 23/10/2018

EK 2018: De Nederlanders!

In deze blog komen de vier Nederlanders aan bod die vanaf donderdag gaan proberen om Europees kampioen te worden. Om mee te mogen doen met het European Championship moet je Eurotour toernooien spelen om in de top 32 te komen van de European Order of Merit. Want de 32 hoogst geplaatste spelers mogen meedoen met het EK. Dit jaar zijn er in totaal 13 Eurotour toernooien gespeeld, acht werden er gehouden in Duitsland, twee in Nederland en één in Oostenrijk, Denemarken en Gibraltar.
Op een Eurotour toernooi doen in totaal 48 spelers mee. Om mee te mogen doen met deze toernooien moet je op dat moment in de top 16 van de ProTour Order of Merit staan (deze spelers plaatsen zich automatisch) of je plaatst je via een kwalificatietoernooi.

Nederlanders die mee doen met het EK en dus in de top 32 van de European Tour Order of Merit 2018 staan zijn:
1. Michael van Gerwen
20. Danny Noppert
24. Jermaine Wattimena
28. Jelle Klaasen

1
2

#1 Michael van Gerwen - 11 toernooien gespeeld - £207.000
Michael had de mogelijkheid om alle 13 de toernooien mee te doen, maar hij koos ervoor om de International Darts Open in Duitsland en de Austrian Darts Open in Oostenrijk over te slaan.
Toch wist hij acht van de elf toernooien te winnen, hij speelde 46 wedstrijden waarvan hij er slechts  drie verloor en in 30 van die wedstrijden gooide hij een 100+ gemiddelde.
In mijn ogen is Michael de absolute favoriet voor de titel. Hij won niet alleen de meeste toernooien dit jaar, maar hij is ook de verdedigend kampioen. De laatste vier edities van het EK won Michael en alle vier met een toernooigemiddelde boven de 100. Het is ook een toernooi dat hem ligt, want je ziet hem groeien in die paar dagen. De laatste drie edities gooide hij het hoogste gemiddelde van het toernooi in de finale. In 2015 107,28 tegen Gary Anderson, in 2016 111,62 tegen Mensur Suljovic en vorig jaar 108,91 tegen Rob Cross.
Michael neemt het in de eerste ronde op tegen Paul Nicholson. Onderling staat het 13-3 voor Mighty Mike. De laatste overwinning van Paul is ruim vijf jaar geleden en de laatste acht ontmoetingen won Michael allemaal.

Stats Michael op de Eurotour 2018
Beste resultaat: acht keer Eurotour-winnaar
Wedstrijden gespeeld / gewonnen: 46 gespeeld / 43 gewonnen
Hoogste gemiddelde: 111,93
Eurotour gemiddelde: 101,56
180’ers gegooid: 145

#20 Danny Noppert - 7 toernooien - £20.000
Danny gaat zijn debuut maken op het EK. Hij wist dit jaar mee te doen met zeven Eurotours, helaas zat daar niet één van de twee toernooien in Nederland bij. Omdat Danny dit jaar niet in de top 16 van de European Order of Merit stond moest hij zich telkens kwalificeren via toernooien. Zijn beste resultaat was op de International Darts Open waar hij uiteindelijk in de halve finale strandde tegen Simon Whitlock. Om daar te komen had hij dat weekend onder andere gewonnen van Robert Thornton en Mensur Suljovic.
Danny neemt het in de eerste ronde op tegen de huidige wereldkampioen Rob Cross. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, maar toch kan Danny met genoeg vertrouwen deze partij ingaan. Ze speelden pas één keer tegen elkaar, laatst in de halve finale in Dublin van de Players Championships en Danny won deze partij met 6-3. Hij noteerde die wedstrijd een gemiddelde van 104,71 wat tot op heden zijn tweede hoogste PDC-gemiddelde is.

Stats Danny op de Eurotour 2018

Beste resultaat: halve finale International Darts Open
Wedstrijden gespeeld / gewonnen: 18 gespeeld / 11 gewonnen
Hoogste gemiddelde: 99,73
Eurotour gemiddelde: 91,47
180’ers gegooid: 41

#24 Jermaine Wattimena - 11 toernooien gespeeld - £19.000
Jermaine wist zich voor tien toernooien te plaatsen via een kwalificatietoernooi. Tijdens de International Darts Open was hij voor de eerste keer in zijn carrière een geplaatste speler middels de European Order of Merit (als 15e). Hij heeft zijn plek op het EK vooral bemachtigd door aan veel toernooien mee te doen en vaak de eerste ronde te overleven. Van de elf toernooien waar hij aan  meedeed, verloor hij vier keer in de eerste ronde.
In zijn eerste ronde partij op het EK moet hij het opnemen tegen Peter Wright die negende op de ranglijst staat. Een erg zware loting, zeker als gekeken wordt naar de onderlinge resultaten. Ze speelden negen keer tegen elkaar en Jermaine won er slechts één, op een vloertoernooi in 2016.

Stats Jermaine op de Eurotour 2018
Beste resultaat: kwartfinale European Darts Trophy
Wedstrijden gespeeld / gewonnen: 20 gespeeld / 9 gewonnen
Hoogste gemiddelde: 96,87
Eurotour gemiddelde: 89,59
180’ers gegooid: 29

#28 Jelle Klaasen - 11 toernooien gespeeld - £15.000

Jelle kon dit jaar meedoen aan de eerste zes toernooien als geplaatste speler. Aan het begin van het jaar stond hij op plek 14. Vanaf juni moest hij zich gaan plaatsten via kwalificatietoernooien en dit lukte vijf keer.
Jelle neemt het in de eerste ronde op tegen Joe Cullen. Joe heeft een uitstekend jaar gedraaid op de Eurotour en staat vijfde op de ranglijst, 23 plekken hoger dan Jelle. Toch moet Jelle vertrouwen putten uit het verleden, ze speelden in totaal tien keer tegen elkaar en Jelle stapte negen keer als winnaar van de oche.
Daarnaast heeft Jelle veel betere resultaten behaald op het EK; de halve finale in 2009 en vier maal de kwartfinale (2013 tot en met 2016). Joe daarentegen haalde in 2016 de tweede ronde en vloog er vorig jaar in de eerste ronde uit.

Stats Jelle op de Eurotour 2018
Beste resultaat: drie keer de derde ronde
Wedstrijden gespeeld / gewonnen: 19 gespeeld / 8 gewonnen
Hoogste gemiddelde: 99,21
Eurotour gemiddelde: 89,78
180’ers gegooid: 32

European Championship facts
- in totaal zijn er 310 wedstrijden gespeeld op dit toernooi en 3.834 legs;
- het is vier keer voorgekomen dat beide spelers geen 180 gooide in een wedstrijd (één daarvan was Jelle Klaasen tegen Vincent van der Voort in 2010, Jelle won met 6-4);
- de 170 finish is op dit toernooi vijf keer gegooid, twee keer door Michael van Gerwen;
- er is drie keer een 9-darter gegooid, de laatste vorig jaar door Kyle Anderson. Alle drie de keren viel de 9-darter in de halve finale tegen een Nederlander (twee keer tegen Barney, één keer tegen MvG);
- vijf spelers maken hun debuut: Danny Noppert, Ricky Evans, Richard North, Steve Lennon en William O’Connor