Grand Slam of Darts 2017

Published at 08/11/2017

Dit weekend zal de Grand Slam of Darts voor de 11de keer gespeeld worden. Een toernooi waar 24 spelers van de PDC en acht spelers van de BDO jaarlijks in de eerste vier dagen van het toernooi proberen door de zware poule-fase heen te knokken voordat het knock-out systeem begint.

Het spelersveld is een mix van spelers die door hun hoge ranking mee mogen doen, spelers die een kwalificatietoernooi moesten spelen, jeugdspelers en spelers van de BDO.

Dinsdagmiddag om 15:00 is er geloot door Barry Hearn (voorzitter van de PDC).
Hieronder een overzicht van de groepen met daarbij de huidige ranking in The Order of Merit en Men’s Invitational Table (BDO).

Groep A
NED. Michael van Gerwen (1)
ENG. Rob Cross (24)
ENG. Joe Murnan (47)
SCO. Ross Montgomery (BDO 5)

Winnaar van de afgelopen twee edities Michael van Gerwen heeft drie debutanten in zijn groep en vooraf lijkt Rob Cross de favoriet om met hem door te gaan. Joe Murnan heeft zich maandagavond geplaatst via het kwalificatietoernooi, maar hier heeft hij wel een erg makkelijk loting gehad (voor zover dat mogelijk is). Hij schakelde in de tweede ronde wel Benito van de Pas uit met 5-4. De Schot Ross “The Boss” Montgomery speelt al ruim 14 jaar bij de BDO en heeft in die tijd verschillende titels op zijn naam gezet, met als beste resultaat winnaar van de Finder Darts Masters in 2010.

Groep B
NED. Raymond van Barneveld (9)
WAL. Gerwyn Price (18)
IER. Steve Lennon (84)
ENG. Jamie Hughes (BDO 3)

Voor alle vier de heren is het lastig inschatten hoe het is met de vorm, allemaal hebben ze de afgelopen periode weinig resultaten neergezet. Om deze reden is van Barneveld, op basis van zijn ervaring, topfavoriet om als eerste door te gaan. Vorig jaar won hij zijn groep met een overall gemiddelde van 104,50.
Gerwyn Price maakte vorig jaar zijn debuut en ging toen als groepswinnaar door om vervolgens in de tweede ronde met 10-9 van Brendan Dolan te verliezen. De 23-jarige Ier Steve Lennon maakt zijn podiumdebuut op een major van de PDC. Jamie Hughes is sinds 2007 actief bij de BDO en maakte vorig jaar zijn debuut op de Grand Slam, hij won toen zijn groep die bestond uit James Wade, James Wilson en Dave Chisnall.

Groep C
ENG. Phil Taylor (6)
ENG. James Wade (12)
ENG. Robbie Green (41)
AUS. Peter Machin (BDO 50)

In mijn beleving blijft Phil Taylor (vijfvoudig Grand Slam Of Darts winnaar) altijd favoriet, maar we hebben de laatste maanden kunnen zijn dat hij niet altijd even constant is. Wellicht is dit een mogelijkheid voor de andere drie om hem pijn te doen in dit korte spelformat (Best of 9). James Wade verkeerd niet in de beste vorm maar hij speelt wel vaak goed op dit toernooi waarin hij twee keer de finale wist te halen (en twee keer verloor). Robbie Green won maandagavond in het kwalificatietoernooi onder andere van Jelle Klaasen en Vincent van der Voort. Peter Machin staat hier omdat hij dit jaar de World Darts Trophy gewonnen heeft, één van de majors van de BDO.

Groep D
NIR. Daryl Gurney (4)
ENG. Darren Webster (25)
WAL. Mark Webster (27)
NED. Danny Noppert (BDO 27)

De meest ervaren speler uit deze groep op dit toernooi is Mark Webster, hij deed al acht keer mee en haalde drie keer de kwartfinale. Darren Webster deed met twee edities mee en kwam niet verder dan de groepsfase. Hij won maandagavond wel overtuigend zijn drie partijen en gaf maar drie legs weg. Danny Noppert maakte vorig jaar zijn debuut en ging als tweede in zijn groep (achter Raymond van Barneveld) door naar de tweede ronde waar hij nipt met 10-9 verloor van Gary Anderson. En de veelbesproken Noord-Ier Daryl Gurney maakt zijn debuut op de Grand Slam of Darts.

Groep E
SCO. Peter Wright (2)
ENG. Alan Norris (15)
AUS. Corey Cadby (-)
ENG. Glen Durrant (BDO 2)

Groep E wordt door de meeste gezien als de groep des doods. Peter Wright haalde vorig jaar voor het eerst de halve finale, hij verloor hier met 16-10 van een briljante Michael van Gerwen. Alan Norris staat hier door onder andere te winnen van Jan Dekker en Ronny Huybrechts. Corey Cabdy maakt als enige in deze groep zijn debuut, hij mag hier spelen als huidig jeugdwereldkampioen. Glen Durrant is de huidige wereldkampioen van de BDO, hij maakte vorig jaar zijn debuut en verloor in de tweede ronde met 10-7 van Raymond van Barneveld.

Groep F
ENG. Dave Chisnall (8)
ENG. Stephen Bunting (21)
NED. Jeffrey de Zwaan (65)
ENG. Scott Mitchell (BDO 4)

De enige groep met twee wereldkampioenen, maar allebei wel van de BDO: Stephen Bunting in 2014 en Scott Mitchell in 2015. Dave Chisnall is verliezend finalist van 2013, hij verloor toen met 16-13 van Phil Taylor. Het is maar de vraag hoe hij dit toernooi kan gaan spelen, de laatste tijd zien we hem worstelen met zijn vorm en met een blessure.
De Nederlander Jeffrey de Zwaan heeft het dik en dwars verdient om hier te staan, hij won van Jonny Clayton, Ian White en Robert Thornton in het kwalificatietoernooi.

Groep G
OOS. Mensur Suljovic (7)
ENG. Michael Smith (10)
ENG. James Wilson (33)
ENG. Mark McGeeney (BDO 1)

Geen van deze vier zal extreem blij zijn met deze loting. Alle vier kunnen ze ook doorgaan. Misschien daarom wel de leukste groep. De huidige nummer één van de BDO, Mark McGeeney, maakt zijn debuut op dit toernooi. Suljovic en Wilson deden dit vorig jaar en de jongste telg van de groep, Michael Smith, deed al drie keer mee en haalde in 2015 de halve finale

Groep H
SCO. Gary Anderson (3)
AUS. Simon Whitlock (11)
NED. Berry van Peer (78)
SCO. Cameron Menzies (BDO 6)

Gary Anderson en Simon Whitlock zijn de duidelijk favorieten in deze groep. Laatstgenoemde kwam de laatste twee keer dat hij meedeed niet verder dan de groepsfase. Dit terwijl Gary Anderson gemaakt lijkt voor dit toernooi, hij overleefde nog elke keer dat hij meedeed de groepsfase. Berry van Peer verloor vorig jaar de finale van het jeugd WK van Corey Cadby, als runner-up is hij daarom voor dit toernooi gekwalificeerd. De Schot Cameron Menzies maakt zijn debuut op dit toernooi.

Grand Slam of Darts facts
- In totaal zijn er 630 wedstrijden gespeeld op dit toernooi en 6.505 legs;
- Er zijn 3.117 180’ers gegooid op dit toernooi, de meeste ooit in één wedstrijd zijn gegooid door Michael van Gerwen, hij gooide er vorig jaar 17 tegen Peter Wright in de halve finale;
- Michael van Gerwen heeft al 16 wedstrijden op rij in de groepsfase niet verloren, zijn laatste verliespartij was in 2011 tegen Mark Walsh (3-5);
- Hoogste gemiddelde ooit is gegooid door Phil Taylor, hij won in 2014 met 5-1 en 114,65 gemiddeld van Christian kist;
- 14 van de 20 finalisten waren Engels, vier waren Nederlands en twee Schots;
- In de afgelopen tien edities is het 20 keer voorgekomen dat er een BDO-speler door is gegaan naar de volgende ronde, waarvan tien keer als groepswinnaar. Vorig jaar lukte het zelfs vijf BDO-spelers om door te gaan, dit was een record;