Champions League of Darts 2018

Published at 19/09/2018

The Champions League of Darts 2018

Dit weekend start de derde editie van de Champions Leauge of Darts. In 2016 is de PDC begonnen met dit televisietoernooi door de acht hoogst geplaatste spelers van de wereld uit te nodigen. De duur van het toernooi is twee dagen en er wordt gestart in twee poules van vier spelers. De nummers één en twee van de poule stromen door naar de halve finale.

2016: PHIL “The Power” TAYLOR
Nadat alle spelers drie wedstrijden hadden gespeeld zagen de poules er als volgt uit:
POULE A (tussen de haakjes staat als hoeveelste de speler voor het toernooi geplaatst was)
1. Phil Taylor (4)
2. Michael van Gerwen (1)
3. Peter Wright (5)
4. Robert Thornton (8)

kTAYLOR_edited
MENSUR_edited

POULE B
1. Gary Anderson (2)
2. James Wade (6)
3. Adrian Lewis (3)
4. Michael Smith (7)

Uit poule A stroomde Phil Taylor en Michael van Gerwen door naar de halve finales, uit poule B waren dit Gary Anderson en James Wade. Taylor en Anderson wonnen allebei drie partijen in de poule-fase. Taylor versloeg dus ook Michael van Gerwen, het werd 10-4 voor “The Power” die het hoogste gemiddelde ooit op dit toernooi noteerde: 107,49.
De nummers één uit de poule spelen tegen de nummers twee. Phil Taylor won de eerste halve finale met 11-3 van James Wade en Michael van Gerwen won de tweede halve finale met 11-5 van Gary Anderson. Voor Taylor was dit een zeer speciaal toernooi, eentje die hij maar wat graag wilde winnen. Dit toernooi werd namelijk uitgezonden op de BBC, iets wat sinds de oprichting van de PDC nog nooit gebeurd was.
In de finale was Michael goed, hij gooide acht keer een maximale score en kwam uit op een gemiddelde van 100,92. Maar Taylor was super scherp en strafte elk foutje af en won uiteindelijk met 11-5. De Champions League of Darts 2016 bleek uiteindelijk het enige TV toernooi te zijn wat Michael van Gerwen niet zou winnen dat jaar.

2017: MENSUR “The Gentle” SULJOVIC
Nadat alle spelers drie wedstrijden hadden gespeeld zagen de poules er als volgt uit:
POULE A
1. Phil Taylor (4)
2. Raymond van Barneveld (8)
3. Michael van Gerwen (1)|
4. Adrian Lewis (5)

POULE B
1. Mensur Suljovic (7)
2. Gary Anderson (2)
3. Peter Wright (3)
4. Dave Chisnall (6)

Net zoals in 2016 wist Phil Taylor alle drie de wedstrijden in de poule te winnen, maar dat was niet het enige opvallende resultaat in dit toernooi. Mensur Suljovic deed namelijk hetzelfde in poule B! Hij was door zijn goede prestaties in het begin van het jaar de top acht van de wereld ingeklommen waardoor hij een uitnodiging kreeg voor dit toernooi. En hij liet zich vanaf het eerste moment gelden. Met zijn eerste drie darts in dit toernooi gooide hij direct 180 en hij won diezelfde wedstrijd met 10-3 van Gary Anderson. In zijn tweede partij speelde hij tegen Peter Wright die ervoor zorgde dat Mensur weer aan de bak moest. Met een gemiddelde van 102,77 zette hij “Snakebite” aan de kant, het werd 10-8. En ook zijn laatste partij, tegen Dave Chisnall, sloot hij winnend af: 10-5.

Vanuit poule B stroomde Mensur Suljovic en Gary Anderson samen door naar de halve finales. Uit poule A was vooraf de verwachting dat Phil Taylor samen met een Nederlander door zou gaan, dit bleek uit eindelijk ook te kloppen maar wel een andere dan verwacht. Het was namelijk Raymond van Barneveld die doorging, door Michael al in de eerste partij met 10-5 aan de kant te zetten.
Er was nog een kans voor Michael om door te gaan dat jaar, maar dan had hij in zijn laatste wedstrijd met 10-6 of beter moeten winnen van Taylor. Dit lukte uiteindelijk niet, het werd 10-9 voor “The Power”.

2018: Eindelijk Mighty Mike of The Flying Scotsman?
Dit jaar zijn er meerdere spelers die hun debuut gaan maken op de Champions League of Darts. Dit komt door het stoppen van Phil Taylor en het afzakken op de wereldranglijst van een paar bekende namen, denk maar aan een James Wade (nu nummer 10 van de wereld), Raymond van Barneveld (13), Adrian Lewis (16) of Robert Thornton (31).
Tegenover de wat mindere resultaten van de heren hierboven, staan de uitstekende resultaten van de mannen die dit jaar voor eerst mee zullen doen. Rob Cross (huidige wereldkampioen), Daryl Gurney (winnaar World Grand Prix) en de terugkeer in de top van de wereld van Simon Whitlock die vooral zeer constant is in het ver komen in toernooien.
Dit toernooi zal in mijn ogen ook definitief gaan bevestigingen hoe het nu precies zit met de vorm van Michael van Gerwen en Gary Anderson. De meeste mensen volgen de mainstream media en er breekt globale paniek uit wanneer Michael van Gerwen eens niet een toernooi wint, of zelfs in de eerste ronde eruit gaat. Door deze hysterie merk ik altijd dat ik anders kijk naar het darten dan de meeste mensen, de zogenaamde “vorm” van een speler is daar een heel goed voorbeeld van.
We pakken voor het gemak maar even Michael van Gerwen. Er is op dit moment geen speler ter wereld die in alle verschillende toernooien (Majors, Eurotour, World Series en vloertoernooien) in al mijn Top-10 lijstjes qua gemiddeldes, 180’ers en dubbelpercentages voorkomt. Op één man na dan, namelijk: Michael van Gerwen. Natuurlijk ben ik me er van bewust dat getallen en cijfertjes niets met de vorm van de dag te maken hebben. Maar het geeft wel een weerspiegeling van de resultaten van dit jaar en zolang hij blijft scoren zoals hij altijd doet en mensen pijn blijft doen op de meest onmogelijke momenten, dan weet ik zeker dat het met die zogenaamde “vorm” wel goed zit.

Champions League of Darts facts

- dit wordt de derde editie van de CLOD, er zijn tot nu toe 30 wedstrijden en 475 legs gespeeld en in totaal 13.522 pijlen richting het bord gegooid;
- in totaal zijn er 268 180’ers gegooid, 128 in 2016 en 140 in 2017;
- er is nog nooit sprake geweest van een “whitewash” dit toernooi;
- de 170 finish is op dit toernooi één keer gegooid, vorig jaar door Adrian Lewis in zijn partij tegen Michael van Gerwen, het was niet genoeg voor de overwinning;
- Gary Anderson gooide de meeste 180’ers in één wedstrijd: 11 stuks in de poulefase van vorig jaar tegen Peter Wright;
- Gary Anderson kreeg het ook als enige voor elkaar om geen één 180 te gooien in een wedstrijd, dit deed hij in 2016 tegen Michael Smith;
- drie spelers gaan hun debuut maken op dit toernooi: Rob Cross, Daryl Gurney en Simon Whiltock